28.03.2014, 13:18

Податкова служба відповідає на запитання платників

Порядок оподаткування лікарняних

ЗАПИТАННЯ: Як правильно оподатковувати лікарняні платнику єдиного податку?<

ВІДПОВІДЬ: До складу доходу платника єдиного податку не включаються суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм. Сума отриманої допомоги не є виручкою від реалізації товарів (робіт, послуг) фізичної особи-підприємця та оподатковується податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах за ставками 15 – 17 %.

У такому випадку, платник єдиного податку зобов’язаний до 1 травня року, що настає за звітним, подати податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Види відходів та їх обсяги для оподаткування екологічним податком

ПИТАННЯ: Які види відходів є об’єктом оподаткування екологічним податком та в яких обсягах: обсяги утворених відходів чи обсяги реалізованих, переданих відходів?

ВІДПОВІДЬ: Платники екологічного податку визначені підпунктом 240.1.3 пункта 240.1 статті 240 Податкового кодексу України. Розміщення відходів - постійне (остаточне) перебування або захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи об'єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр тощо), на використання яких отримано дозволи уповноважених органів. Суб’єкти господарювання з 01.01.2013 року при тимчасовом розміщенні відходів не сплачують екологічний податок при наявності договору на видалення та утилізацію відходів з суб’єктами господарювання (комунальними або спеціалізованими підприємствами) та передачу відходів у встановлені цим договором строки на утилізацію та захоронення.

Порядок сплати земельного податку юрособами-єдинниками, власниками земельних ділянок

ПИТАННЯ: Чи повинні юридичні особи - платники єдиного податку, що є власниками земельних ділянок або постійними землекористувачами сплачувати земельний податок у разі передачі в оренду будівель, (споруд, їх частин) у тому числі, якщо здача в оренду нерухомого майна є основним або одним із видів діяльності та як розраховується площа земельної ділянки для сплати земельного податку, якщо в оренду передано частини будівель (споруд)?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до статті 269 та статті 270 Податкового кодексу України (далі ПКУ) платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об’єктами оподаткування земельним податком є земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні та земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Згідно із підпунктом 4 пункта 297 ПКУ платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності із земельного податку, крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються ними для провадження господарської діяльності.

Статтями 796 та 797 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-VI – зі змінами та доповненнями визначено, що одночасно з правом найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) наймачеві надається право користування земельною ділянкою, на якій вони знаходяться, а також право користування земельною ділянкою, яка підлягає до будівлі або споруди, у розмірі, необхідному для досягнення мети найму. У договорі найму сторони можуть визначити розмір земельної ділянки, яка надається наймачеві. Плата, яка справляється з наймача будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), складається з плати за користування земельною ділянкою. У разі здійснення юридичними особами підприємницької діяльності шляхом передачі в оренду будівель (споруд, їх частин), в статутах даних юридичних осіб зазначається, що це є одним з видів або єдиним видом їх діяльності. Отже, саме будівлі (споруди, їх частини) використовуються для здійснення підприємницької діяльності. Враховуючи вищевикладене, такі земельні ділянки не використовуються для здійснення підприємницької діяльності і при укладенні договорів оренди чітко повинна зазначатись плата за користування земельною ділянкою.

Таким чином, юридичні особи – платники єдиного податку, що є власниками земельних ділянок або постійні землекористувачі, за земельні ділянки під будівлями (їх частинами), переданими іншим суб’єктам господарювання, з урахуванням прибудинкової території, повинні сплачувати земельний податок на загальних умовах за ставками, визначеними ПКУ, незалежно від виду діяльності, у тому числі здача в оренду нерухомого майна. У разі передачі в оренду частини будівлі земельний податок обчислюється пропорційно площі, яку передано в оренду. Для визначення розміру площі та нормативної грошової оцінки земельної ділянки, за яку необхідно сплачувати земельний податок, у разі передачі в оренду частини будівлі, та враховуючи норми пункта 286.1 ПКУ та статті 193 Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року № 2768-III зі змінами та доповненнями, власники земельних ділянок та землекористувачі повинні звертатися до відповідних органів виконавчої влади з питань земельних ресурсів.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області

Ответы на вопросы: