Пенсійний фонд: необхідно сплати внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за 2010 рік

Ольга Кихтенко | Все новости автора

Згідно ч.1 ст.5 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” № 1058-IV від 09.07.2003 року (далі Закону) цей Закон регулює відносини, що виникають між суб’єктами системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Дія інших нормативно-правових актів може поширюватися на ці відносини лише у випадках, передбачених цим Законом, або в частині, що не суперечить цьому Закону.

Виключно Законом визначаються платники страхових внесків, їх права та обов’язки, порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, стягнення заборгованості за цими внесками. Законодавством про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування не передбачено пільг з нарахування та сплати страхових внесків або звільнення від їх сплати (ч.6 ст.18 Закону).
Страхувальниками відповідно до п.5 ст.14 Закону є застраховані особи, зазначені в п.3 ст.11 Закону (фізичні особи - суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), та члени сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності). Зазначені страхувальники є платниками страхових внесків до Пенсійного фонду (ч.1 ст.15 Закону).Страхувальник зобов’язаний нараховувати, обчислювати и сплачувати в установлені строки і в повному обсязі страхові внески (п.6 ч.2 ст.17 Закону).
Відповідно до підпункту 4 пункту 8 розділу XV “Прикінцеві положення” Закону (із змінами та доповненнями, внесеними Законом України ”Про внесення змін до Законів України “Про Державний бюджет України на 2010 рік” та “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” № 2461-VI від 08 липня 2010 року, який набрав чинності з 17.07.2010 року (опубліковано в газеті “Голос України” № 131 від 17.07.2010)) фізичні особи - суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), та члени сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності та не перебувають з ними у трудових відносинах, зобов’язані сплачувати страхові внески у розмірі, який визначається ними самостійно. При цьому сума страхового внеску з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, що перерахована до Пенсійного фонду України, повинна становити не менше мінімального розміру страхового внеску за кожну особу.
В умовах провадження пенсійної реформи особливо важливо дотримуватись фінансової дисципліни, своєчасно та в повному обсязі розраховуватись по платежах до Пенсійного фонду України, які необхідні для забезпечення своєчасності пенсійних виплат.<

Начальник УПФУ в м.Лисичанську М.П.Кошелєва

нет
Статьи: 
Теги новостей: