02.12.2016, 11:47

Інженерно-геологічні дослідження грунтів для будівництва

Інженерна геологія – це одна з геологічних наук, яку цікавить поведінка земної кори під впливом інженерної діяльності людства, головним чином – будівельної. Так називають комплекс інженерно-геологічних вишукувань.

Чому проектувальників цікавить геологія земельної ділянки будівництва?

Іноді так називають і комплекс інженерно-геологічних вишукувань із вивчення підземної будови ділянки території, що призначена для забудови. Фірма ТОВ «Гільдія Інжиніринг» спеціалізується на дослідженнях з геології, ознайомитися з якими ви можете детальніше за посиланням. Коли досліджується геологія земельної ділянки, ставиться за мету – отримання такої важливої для проектування будівлі інформації:<

  • геоморфологічні особливості місцевості, тобто форма її поверхні;
  • структурна будова геологічного розрізу ділянки на глибину очікуваного впливу будівельних навантажень;
  • фізико-механічні властивості гірських порід;
  • хімічний склад підземних вод;
  • сейсмічність району;
  • прогноз реакції геологічного середовища на інженерне втручання (опір навантаженням, деформація та зрушення ґрунтових мас тощо).

Геологічні дослідження грунтів дозволяють на проектній стадії обґрунтувати можливість реалізації проекту в даному конкретному місці. З урахуванням відомостей про фізичні властивості ґрунтів та гідрогеологічний режим ділянки підбирається тип фундаменту, проектується його форма і потужність. У разі, коли геологія ділянки вивчена недостатньо, чи геологічні дані відсутні взагалі, існує вірогідність невідповідності проекту реальним умовам. Недостатньо потужний фундамент може стати причиною деформацій і навіть руйнування будівлі. Та навпаки, надлишкові заходи із забезпечення стійкості споруд призводять до невиправданого збільшення їхньої вартості.

Завдання геологічних вишукувань для вивчення геології ділянки іще більш розширюються, якщо будівництво пов’язане з реконструкцією та проводиться у вже густо забудованому районі. На місцях старих будівель зводяться нові, сучасні, великі об’єкти. Часто з просторими підземними приміщеннями (заглибленими торгівельними центрами, автомобільним стоянками, іншими осередками міської інфраструктури). Такі проекти можуть визвати зміни в інженерно-геологічних умовах на суміжних ділянках та спричинити негативні наслідки для існуючих будинків та споруд. Проведення реконструкції будов часто супроводжується збільшенням навантаження на фундамент. Особливості будівельної діяльності в межах міста потребують від інженерно-геологічних вишукувань особливої ретельності, тому що саме від них, багато в чому, залежить безпека об’єктів, що проектуються.

Від чого залежить вартість геологічних вишукувань для будівництва?

Завчасно визначити з великою точністю у яку суму обійдуться інженерно-геологічні дослідження – досить нелегка задача. Умови організації робіт у різних місцевостях багато в чому відрізняються. І геологія може бути як дуже простою, так і досить складною, коли для визначення повної картини інженерно-геологічних умов майбутнього будівельного майданчику потрібно буде застосувати набагато більше наукових методів та технічного устаткування. Тому одного телефонного дзвінка, з інформацією про тип об’єкту, що буде будуватися, і його приблизну площу, для того щоб відразу назвати точну вартість геологічних вишукувань, явно замало. Кошторисна ціна замовлення на вишукувальні роботи встановлюється індивідуально для кожного договору.

Основні чинники, що визначають вартість проведення дослідження грунтів:

  1. Категорія складності місцевості для геологічного вивчення. Усього існує три умовні категорії. До якої з них буде віднесено місце проведення вишукувань, залежить від співвідношення основних геологічних, геоморфологічних та гідрогеологічних характеристик території.
  2. Віддаленість ділянки, де буде вестися дослідження грунтів, від місця постійного розташування технічних засобів виконавця робіт.
  3. Кількість гірничих виробок, що знадобляться для повного вирішення отриманого від замовника технічного завдання, та їхня глибина.
  4. Міцність гірських порід, що підлягають розбурюванню під час вивчення геології земельної ділянки.

Загальноприйнята схема, за якою вивчається геологія ділянки в ході інженерних вишукувань

  1. Опрацювання наявних відомостей про геологію району будівництва. Їхній аналіз дозволяє оцінити приблизну геологічну будову ділянки, правильно спланувати польовий етап робот. З урахуванням старих даних, можливо більш точно зрозуміти динаміку геологічних процесів, що відбуваються тепер, та спрогнозувати хід їхнього подальшого розвитку.

  2. Буріння свердловин з відбором зразків із ґрунтових шарів, а також водоносних горизонтів. Бурові роботи проводять з використанням мобільної техніки: самохідних установок на базі автомобілів чи малогабаритних агрегатів. Буріння виконується методом, що дозволяє відбирати керн (зразок породи з непорушеною структурою), максимально зберігаючи природні властивості ґрунту в умовах залягання. Зустрінуті в ході бурових робіт підземні води також відбираються, за встановленою методикою, для наступних аналізів. Фіксується глибина положення рівня ґрунтових вод.

  3. Лабораторні випробовування та складання технічного звіту. На заключному етапі усі ґрунтові та водні проби піддаються лабораторним іспитам для визначення механічних властивостей і хімічного складу. Отримані лабораторні результати, записи з польовими спостереженнями, виконані розрахунки узагальнюються в підсумковому звіті.