Вчасно надана перша медична допомога рятує людські життя

Дарья Фетисова | Все новости автора

Якщо людина знає основні правила надання першої медичної допомоги, вона зможе врятувати осіб, які потрапили у ДТП або отримали важкі поранення. У разі своєчасної та кваліфікованої домедичної допомоги до 90% постраждалих залишаються в живих. Саме перші хвилини після надзвичайної події вирішують подальшу долю потерпілого.

Долікарська допомога врятувала життя багатьом людям, у тому числі військовим, які виконують бойові завдання в зоні проведення антитерористичної операції на сході України. У більшості ситуацій без своєчасної серцево-легеневої реанімації, накладання джгутів або пов'язок не обійтись, особливо в гарячих точках. Також у таких випадках рятують прийоми самодопомоги.<

Намагаючись врятувати людину, оцініть свої можливості. Ваше завдання — лише надати першу медичну допомогу, про решту подбають лікарі. На жаль в нашій країні існує багато проблем, пов'язаних з медициною, у тому числі з військовою. Зокрема, це застаріла система підготовки персоналу та недостатньо урегульована евакуація. Ці та інші питання вже вирішуються - військово медичний департамент наголосив на потребі впровадження принципів і стандартів НАТО для покращення медслужби Збройних Сил України. Вже зроблені певні кроки та намічені подальші плани. Особлива увага приділяється вивченню тактичної медицини. Це комплекс заходів з надання допомоги військовим у зоні АТО та евакуація поранених в небезпечну зону.

Як у зоні бойових дій, так і поза її межами, люди часто отримують поранення після яких потрібно якнайшвидше зупинити кровотечу.

При наданні першої допомоги у цьому випадку необхідно дотримуватися наступних правил:

  • промивати рану потрібно лише тоді, коли в неї потрапили їдкі або отруйні речовини
  • у разі потрапляння у рану іржі або піску промивати її не можна, навіть чистою водою
  • пережкоджає загоєнню змащення рани різноманітними мазями
  • у разі необхідності потрібно обережно видалити бруд навколо рани та обробити очищену ділянку йодом, не допускаючи його попадання всередину
  • категорично забороняється торкатися рани руками або видаляти згустки крові
  • при сильній кровотечі потрібно накласти джгут. Робити це потрібно дуже обережно та правильно
  • усі маніпуляції з видалення скла або інших предметів може здійснювати лише людина з медичною освітою та досвідом.

Надаючи першу допомогу дуже важливо не нашкодити людині. Якщо ви не впевнені у своїх силах, навіть не торкайтесь пораненого! Викличте швидку допомогу та чекайте на приїзд кваліфікованої бригади.