18.07.2016, 17:09

Ігор Ігорович Черненко: Спад в будівництві 4-ий рік поспіль підтверджує застій в галузі

Експерт ринку нерухомості Ігор Черненко, прокоментував оприлюднені Державним комітетом статистики України дані про обсяги виконаних будівельних робіт за підсумками 2015 року «Згідно зі статистикою, ринок в порівнянні з 14-м роком «просів» майже на 15%. І така негативна динаміка простежується вже четвертий рік поспіль», - цитують «Коментарі» експерта.

Черненко додає, що зафіксований показник спаду в будівництві вже тільки за підсумками одного року повинен стати сигналом керівництву країни і профільного міністерства для прийняття необхідних заходів щодо стимулювання галузі.
«Не можна не відзначити, що 2015 рік, не дивлячись на негативну динаміку, показує поліпшення в порівнянні з 2014 роком, коли спад обсягу виконаних будівельних робіт в країні склав аж 20,4%. Однак, слід пам‘ятати, що ми аналізуємо тільки офіційні дані, тоді як на практиці справи йдуть ще гірше », - зазначив Черненко.<

При цьому, за словами експерта, якщо в 2014 році обсяг житлового будівництва показував приріст до попереднього року на 3,5%, то в 2015 році вже зафіксовано помітне зниження.
«Я ще раз повторюся, що керівництво країни має чітко усвідомлювати, що будівельній галузі під силу вивести економіку країни на новий, більш якісний рівень», - додає експерт.

Поки ж, як зазначає Ігор Черненко, підтримка державою будівельної галузі носить скоріше декларативний характер. Про що свідчать навіть показники Державної служби статистики, які зазвичай ще трохи і “прикрашають” стан справ. Так, за даними Держстату, обсяг будівельних робіт в Україні в січні-листопаді 2013 року склав 51,4318 млрд грн, а це аж на 14,6% менше, ніж за відповідний період 2012 року. Причому, за словами Ігоря, якби не житлове будівництво, яке продовжує демонструвати зростання (в листопаді 2013 року зростання склало 4,2% до листопада 2012 року), загальний показник падіння був би значно більше.

“Взагалі, як ми бачимо, зниження обсягів будівництва притаманне не якимось окремим регіонам країни, а носить масовий характер. Так, за 11 місяців цього року зниження обсягів будівництва було зафіксовано в 20 областях країни і навіть в столиці. Думаю, що за підсумками 2013 роки ми знову ж таки вийдемо в “мінус” і, скоріше, трохи переплюнемо навіть показник 2012 року”, - прогнозує експерт.

В цілому, Україна продовжує “пасти задніх” за ключовими показниками ринку нерухомості. Це стосується і забезпеченості населення житлом, і насиченості комерційними площами, незалежно чи ми говоримо про торговельні, чи про офісні центри. Візьмемо, приміром, Київ: реальний попит на житло з кожним роком тільки зростає, проте, на істотне зниження платоспроможності населення, не дає можливості людям реалізувати свої потреби в житло.

Теги новостей: 
Рубрика - Правозащитник: