Робота для українців в Польщі: переваги та недоліки

Ольга Станішевська | Все новости автора

За останні роки число українців, які їдуть на заробітки до Польщі, збільшилось в декілька разів. Причина цьому – близькість до дому, нескладна для вивчення мова, спрощена процедура оформлення робочих віз.

Чим приваблює Польща українців

Сьогодні в Польщі є підприємства, на яких працюють до 80-90% українців. Поляки надають перевагу саме громадянам України, як найбільш кваліфікованим і працелюбним. Вони пропонують тільки офіційне працевлаштування, зі збереженням всіх прав та соціальних гарантій. Офіційне перебування в країні можливе за наявності національної робочої візи або запрошення на працю. Процес оформлення візи займає не більше тижня, і не викликає особливих складнощів. <

Вакансії в Польщі вражають різноманіттям. Вибір праці залежить від наявності кваліфікації. Робітники з кваліфікацією можуть розраховувати на більш високу заробітну плату. Будівельники з досвідом можуть очікувати до 1000 євро в місяць, водії з категоріями C і Є можуть отримувати від 1500 євро. Молодь надає перевагу роботі в сфері обслуговування: ресторанах, кафе. Популярна робота на складах, в туризмі. Жінкам пропонують місця в теплицях, в готелях, на фабриках. Вони можуть бути нянями, швачками, доглядати за старими людьми.

Некваліфікована праця не потребує обов’язкового знання мови, так як часто керівники знають російську чи українську. Однак, знаючи польську, можна отримувати більшу оплату навіть за низько кваліфіковану роботу.

Перебуваючи в Польщі, слід враховувати, що частину коштів, можливо, потрібно буде віддати за харчування та житло. Не слід забувати і про дозвілля, адже українці отримують хоча б один вихідний на тиждень. Ті, хто переживає щодо цін на продукти в Польщі, можуть зітхнути з полегшенням: вони такі ж, як в Україні, а в деяких випадках – і значно вигідніші.

Як знайти роботу в Польщі: допомога агентства

Дехто намагається влаштуватися на роботу в Польщі без кадрового агентства. Але це не вдасться, якщо людина не володіє польською на достатньому рівні. Робота з професіоналами має багато переваг для шукача вакансії:

  1. Агентство несе повну відповідальність за робітника, захищає його від можливих махінацій.
  2. Воно бере на себе оформлення робочої візи, допомагає отримати запрошення на роботу і отримати ПМП в майбутньому.
  3. Як правило, оплата за послуги агентства цілком лояльна.

Робота в Польщі дає можливість не тільки гарно підзаробити, але й пройти складний шлях імміграції для всієї родини в Європу максимально легко. Якщо працівник зарекомендує себе як висококваліфікований спеціаліст, роботодавець знову запросить його на роботу, допоможе в оформленні ПМП в країні. Тим, хто ще вагається, чи варто ризикнути і поїхати в Польщу, повинні враховувати, що:

  • трудове законодавство Польщі завжди захищає права працівника;
  • українці отримують гарантований соціальний пакет (медичну страховку, відпустку);
  • у Польщі – стабільна соціальна структура, а значить – завжди гідна оплата праці.

Працювати в Польщі прагнуть не тільки українці, але й білоруси, молдовани, грузини, вихідці з інших країн СНГ. Це чудова можливість досягти фінансової стабільності, і не бути залежним від коливань євро та долара відносно гривні.

Теги новостей: 
Рубрика - Правозащитник: