28.08.2018, 14:31

«Зродились ми з великої години…»

Тетяна Фінкевич | Все новости автора

Українським солдатам впродовж тривалих років незалежності критично бракувало власних пісень з гарною мелодією, з потрібними меседжами та зрозумілими символами із минулого.

 

В столиці відбувся святковий парад. Його символічність, помпезність та дорожнечу обговорювали кілька днів всією країною… На мою думку, цього разу було щиро. Людям зайвий раз нагадали, що в країні війна, маємо ветеранів, тисячі полеглих та дружню підтримку інших країн. Ми побачили конкретних людей, що ціною власного життя забезпечують народу безтурботні будні. Всім було корисно заглянути в очі захисникам. Проте зараз дещо про інше. Особисто мене у святковому дійстві зацікавив початок урочистої промови Президента. Дозволю собі процитувати:

 

«Зродились ми з великої години
З пожеж війни та з полум'я вогнів,
Плекав нас біль за долю України,
Зростив нас гнів і злість на ворогів…»

Це перші рядки маршу Нової української армії, ідея створення якого виникла в Олега Скрипки під час фронтових концертів. Слова пісні – видозмінений текст Олеся Бабія, який колись був маршем Організації українських націоналістів. Олег Скрипка з групою артистів тривалий час пропагував новий музичний твір серед військовослужбовців - і ось він зазвучав на всю країну.

Нашим солдатам впродовж років незалежності критично бракувало власних пісень. Зі зрозумілими словами та гарною мелодією, з потрібними для підняття бойового настрою меседжами та символами з українського минулого.

…Лунає музика - і з глибин рядків з’являються нездолані воїни-переможці, лицарі великої держави. Потужний мотиваційний текст. Навіть дещо страшний та амбіційний. Проймає до мурашок. Як на мене, можна було і навіть дещо «притишити» фарби...

Військові марші - не просто пісні, вони «програмують» солдат на перемогу, а з часом стають частиною військового менталітету нації. При правильному використанні, можуть бути потужним елементом політтехнологій, що працюватимуть століттями на збудову. За критичних обставин вони підтримують та гартують солдат.

Сучасні політтехнологи не здатні вигадати якийсь проект, що б працював на державу ще кілька сотень років, але ця пісня дуже близька до того.

Марш Нової української армії закладатиме військовий менталітет майбутнім українським поколінням.

Якщо ще не чули марш – витратьте кілька хвилин- це варте уваги.

Тетяна Фінкевич