21.08.2017, 14:42

Барселона буде вже не така

Тетяна Фінкевич | Все новости автора

Ми вступаємо у дивний етап існування людства: незрозуміло, де чекати на небезпеку. Найспокійніші, найрелаксовіші куточки Європи зазнають удару терористів.

Стрічка у фейсбуку рясніє сумними повідомленнями. Європа знову стала жертвою лоукост-тероризму. Новим словом тепер називають міні-теракти, які скоюються у тому числі і за допомогою вантажівок. Теракт у Барселоні розбив мені серце, адже місто видавалось таким спокійним, мирним, таким обцілованим сонцем, а люди – розмореними і безтурботними. На відміну від сусідки по узбережжю – французької Ніцци (там минулоріч лоукост-терорист забрав життя 85 людей), де нині всюди можна побачити групи озброєних людей в бронежилетах, що патрулюють вулиці, Барселона виглядала такою безпечною та мирною. Яку лише мову тут не почуєш, людей якої нації не побачиш. Всі щось купують, купаються, роблять селфі та їдять, якщо й очікують нападу, то лише від кишенькових злодіїв.<

Пішохідна дорога Ла Рамбла, на якій і стався один із терактів, з’єднує центральний майдан Каталонії зі Старим портом, який ще називають Воротами світу, – завжди переповнена туристами. Вони, хаотично заважаючи один одному, спускаються до моря чи піднімаються вверх до відправної точки всіх туристичних маршрутів, що має назву регіону - Пласа де Каталунья. Сувенірні крамнички, ресторанчики, живі чудернацькі міми-статуї заважають туристам дістатись до місця призначення. Створюють ще більші скупчення людей. У цей дуже тісний бурхливий потік вливаються пішоходи, що з одного боку виходять з Готичного кварталу, а з іншого - із ринку Бокерія, вони перетинають кожен свою односторонню автодорогу, яка веде або вниз, або нагору. Кількість людей збільшується, кожен старається втиснутись і не вийти на проїжджу частину. Всі вони стають для будь-якого терориста на автомобілі спокусливою мішенню. Власне, про це навязливо думалось мені, коли йшла милуватися яхтами чи досліджувати асортимент брендових магазинів та закладів громхарчування по Ла Рамбла.

Ми вступаємо в дивний етап існування людства, в якому не зрозуміло, де чекати на небезпеку. Дивні ідеї, що забирають життя мирних людей, різних народів, віросповідань, політичних поглядів. Бажання вбити будь-кого, хто у натовпі, не жаліючи ані своїх, ані чужих для декого ніби має якесь виправдання у Корані. Мусульман, до речі, на тій вулиці теж було чимало. Вбивство за ради вбивства – залишиться просто вбивством, що породжує ненависть, а ненависть, як відомо, лише множиться. Власне там, в Європі, у кількох країнах бачила випадки, м’яко кажучи, неприйняття жінок у хіджабах, тому можу припустити, що через якийсь час чаша терпіння та толерантності переповниться – європейці, яких допечуть, теж чинитимуть у подібний спосіб з мусульманами. І що будуть робити у такому світі наші діти, невідомо.

Шкода, що трасформація мирного європейського світу відбувається в момент, коли українці лише починають пізнавати його. Лише боязливо привідкривати цей світ для себе. Багато, ймовірно, відмовлятимуться від подорожей, інші оглядатимуться на кожен проїжджий автомобіль і уникатимуть скупчень туристів. І перша зустріч з країнами Європи вже не буде такою неповторною.

Барселона сьогодні зазнала удару…, проте вона оговтається. Охорону підсилять, поліції на вулицях стане більше, туристів менше, – як результат, терористи підуть шукати для своїх цілей більш сприятливі місця.

Барселона – місто контрастів, мистецтва, моря, місто натхнення і безкінечного релаксу, зелених папужок та білих яхт, паельї та сангрії, фруктів та морепродуктів. Готичні квартали, що побудовані на мармурі римської імперії, пам’ятник Колумбу, який задумливо вдивляється в море в Старому порту, ні на що не схожі будівлі великого Гауді та безкрайні запилені робітничі передмістя, де щовечора, люди зустрічаються, п’ють, вино, сміються, співають, танцюють. …

Вона, на жаль, вже ніколи не буде такою безтурботною, як була.

 

Тетяна ФИНКЕВИЧ

Теги новостей: