21.11.2016, 12:39

Порошенко присвоїв звання Герой України добровольцям Андрію Снітку та Сергію Табалі посмертно

Президент присвоїв звання Герой України добровольцям Андрію Снітку та Сергію Табалі посмертно. Відповідні Укази Порошенко підписав 21 листопада.

Цю новину передає "Час Пик" з посиланням на пресс-службу президента.<

Президент Петро Порошенко присвоїв звання Герой України двом бійцям - Андрію Снітку та Сергію Табалі, які віддали своє життя захищаючи незалежність і територіальну цілісність України під час антитерористичній операції. Відповідні Укази Глава держави підписав 21 листопада.

За сумлінне виконання службових обов'язків, відданість Українському народові, зразкове виконання службово-бойових завдань, виявлену особисту мужність і героїзм у складних умовах загрози життю та здоров’ю громадян, звання Героя України присвоєно Андрію Снітку посмертно.

З перших днів Революції Гідності Андрій Снітко брав активну участь в протестному русі. З початку збройної агресії Росії вступив добровольцем та проходив службу у батальйоні патрульної служби міліції особливого призначення «Азов» Головного управління МВС України. Протягом липня-серпня 2014 року проявив сміливість та мужність під час низки бойових операцій з визволення міста Маріуполь Донецької області.

20 серпня 2014 року поблизу міста Іловайськ Донецької області у складі групи здійснював бойове завдання. Під час зачистки території від терористів у напрямок групи була закинута ручна граната. Андрій, усвідомлюючи смертельну небезпеку членам групи, не вагаючись накрив своїм тілом гранату, чим врятував своїх побратимів від загибелі ціною свого власного життя. Герою було 18 років.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, незламність духу, звання Героя України присвоєно Сергію Табалі посмертно.

Сумчанин Сергій Табала (позивний «Сєвєр») з перших днів грудня 2013 року був активним учасником Революції Гідності. У зону проведення АТО вісімнадцятирічний патріот пішов добровольцем захищати Батьківщину від озброєних терористичних угрупувань. Воював в Донецькому аеропорту. Був поранений, але залишився строю. Кіборг героїчно загинув 6 листопада 2014 року від вибуху артилерійського снаряду під час штурму бойовиками диспетчерської вежі Донецького аеропорту.

Сергій Табала похований на Алеї Слави Центрального міського цвинтаря у рідних Сумах. Розпорядженням Сумського міського голови від 19 лютого 2016 року іменем Сергія Табали названо вулицю, на його честь встановлено меморіальну дошку в Сумській спеціалізованій школі №9.