Ліквідація підприємства: причини і алгоритм дій

Олег Білоусов | Все новости автора
ліквідація ТОВ

Ліквідація підприємства, звичайно, не є приємною процедурою. Особливо, коли бізнес з'явився з нуля завдяки важкій праці його засновника. Але іноді настає період, коли платник податків повинен прийняти однозначне рішення про припинення ведення бізнесу. У цьому матеріалі представлено формальні дії, необхідні для належного здійснення ліквідації господарської діяльності.

На жаль, ведення власного бізнесу тісно пов'язане з ризиками протягом усього життєвого циклу підприємства. Часто вони виникають через безліч різних причин, які іноді важко передбачити. Зниження конкурентоспроможності підприємства може бути обумовлено як різного роду прогнозованими подіями (наприклад, законодавчі зміни), так і рішеннями, які приймає сам підприємець в умовах невпевненості в майбутньому (економічна криза, змінні тенденції, інфляція). Найчастіше реалізація ризиків пов'язана з великими збитками, які в підсумку можуть прискорити банкрутство підприємства.

Проте, однозначно: незважаючи на причину прийняття такого рішення, процедура ліквідації ТОВ потребує достатньо часу, зусиль і розуміння дії процесів українського законодавства. У такій складній справі не обійтися без допомоги грамотних фахівців. Юридична компанія Imperium Lux гарантує своїм клієнтам забезпечення правового захисту як фізичних, так і юридичних осіб, а також повний комплекс послуг в столиці і практично в будь-якому куточку України. Кваліфіковані фахівці з багаторічним досвідом роботи врахують всі нюанси при ліквідації підприємства, використовуючи тільки правові методи та незважаючи на складнощі ситуацій.

Треба розуміти, що ліквідація ТОВ являє собою постійне припинення підприємницької діяльності. Необхідно також врахувати, що припинення дії юрособи можна здійснити кількома способами:

  • за рішенням засновників (альтернатива – експрес-ліквідація),
  • злиття,
  • приєднання,
  • поділ,
  • перетворення.

Алгоритм дій при повній ліквідації ТОВ:

  1. рішення про ліквідацію,
  2. звернення до відповідних органів для проведення перевірки,
  3. закриття рахунків,
  4. оцінки активів,
  5. звільнення співробітників,
  6. розрахунки з кредиторами,
  7. продаж активів ліквідованого підприємства.
  8. передача документів в архів,
  9. оповіщення про закриття ТОВ.

Альтернативою повного закриття підприємства в багатьох випадках може бути так звана експрес-ліквідація. Суть цієї процедури полягає в тому, що ліквідація бізнесу проходить фактично за пару днів через те, що ТОВ продається іншій людині. І з цього моменту вже ця особа, новий власник, стає новим засновником і самостійно буде вирішувати питання, пов'язані із закриттям ТОВ.

Перелік документів, необхідних для відкриття процедури ліквідації підприємства:

  • оригінали документів, які підтверджують наявність ТОВ,
  • документ з ЄДР підприємств та організацій України,
  • свідоцтво, що підтверджує, що компанія-платник єдиного податку або ПДВ,
  • довідка з банку про своєчасне закриття всіх рахунків ліквідованого підприємства,
  • повний звіт компанії з питань оподаткування за весь період господарської діяльності,
  • оригінальні печатки, штампи підприємства,
  • список фінансових документів за весь період існування організації,
  • довідка з центру зайнятості, який підтверджує взяття на облік.

Плюс ліквідації компанії за рішенням засновників-виключення з реєстру юросіб і ФОП. У цьому ж і полягає і мінус Експрес-ліквідації: компанія виключається з реєстру через деякий час. Треба також розуміти, що у випадку експрес-ліквідації попередній директор продовжує нести відповідальність за період своєї діяльності, допоки компанія не буде закрита у реєстрі.

Звернувшись в Imperium Lux з будь-яких питань, клієнт отримає кваліфіковану консультацію фахівців, повний алгоритм дій щодо закриття ТОВ, а також інформацію про вартість послуг.

Теги новостей: 
Рубрика - Правозащитник: