18.03.2020, 12:10

Як придумати та провести оригінальний тімбілдінг?

Ольга Станішевська | Все новости автора

Усі ви знаєте тімбілдінги як спеціально розроблені заходи, спрямовані на згуртування колективу, формування сильної команди й підвищення мотивації для успішного виконання роботи.

Щоб тімбілдінги приносили максимум користі, а їх формати не набридали, варто кожного разу придумувати новий та оригінальний сценарій.

Івент-агентство LIONCOM розповість про варіанти сучасних тімбілдінгів, і поділиться секретами їх планування і проведення.

Цілі тімбілдінгу

Перш за все, потрібно визначитись з цілями, які компанія ставить перед собою перед початком організації тімбілдінгу.

Зазвичай, командоутворюючі заходи покликані на вирішення наступних завдань:

  • розвиток корпоративної культури;
  • отримання позитивного заряду;
  • залучення співробітників до розв'язання існуючих проблем;
  • впровадження цінностей компанії;
  • підвищення ефективності праці;
  • виявлення потенційних лідерів;
  • розвиток нових умінь та навичок.

Діяльність компанії буде напряму залежати від достатньої мотивації та загального настрою вашої команди та кожного працівника окремо. Тімбілдінги допомагають покращити клімат у середині колективу та налаштувати всіх на продуктивну роботу.

Варіанти тімбілдінгів

Проходження квестів

Чимало компаній у наш час організовують тімбілдінги у квест-румах — кімнатах, з яких можна вибратись за умови виконання всіх завдань. У ході подібної гри учасники не думають про роботу, а повністю поринають в іншу реальність. Є кімнати у стилі піратських кораблів, психлікарні або з атмосферою фільму жахів. Люди, які потрапляють у подібні кімнати, зовсім не думають про тімбілдінг — вони одержимі єдиною ідеєю вибратися з неї.

У процесі гри всі учасники отримують заряд адреналіну, адже опиняються у стресовій ситуації й вимушені працювати у команді. Подібний тімбілдінг ідеально підходить для невеликих колективів й може бути розроблений для цілей конкретної компанії. Результат такої гри перевершує найсміливіші очікування.

Залишитися в живих

Друзі пізнаються в біді, а цінні для керівників навички їх працівників перевіряються в незвичних умовах. Якщо команда звикла працювати в офісі й носити лише класичні костюми, потрібно вивести їх із зони комфорту — організувати тімбілдінг у лісі, надавши мінімальний набір для виживання. Максимально екстремальні умови гарно перевіряють команду на витримку під час виконання задачі «вижити в умовах нестачі комфорту».

Втім, більшості компаній буде досить звичайного виїзду на природу, щоб зрозуміти, що собою являє кожен працівник і як він себе веде в команді. Незвичні умови допомагають згуртувати команду, виявити лідерів та налагодити відносини в колективі.

Флешмоб

Флешмоб — це так званий перформанс, який починається й проводиться раптово і несподівано. Якщо перед колегами поставити задачу організувати й провести флешмоб, її чекає гарна перевірка на вміння працювати разом, бути розкутими й впевненими. З плюсів — такі дії дуже зближують колектив.

Чому флеш-моб? По-перше, це гарна можливість повеселитися та гарно провести час. По-друге, ви можете донести важливе повідомлення до публіки та людей, які стануть очевидцями цього дійства. По-третє, ваші колеги матимуть змогу всі разом створити дійсно незабутній проєкт.

Командна творчість

Як відомо, усе, що зроблено своїми руками, дуже цінне для людини. Неперевершеним варіантом буде організація творчого тімбілдінгу, де ваші працівники разом можуть щось створити. Під час такого заходу, перед учасниками буде стояти ряд завдань: відвідати майстер-клас, надихнутися й у кінці створити один на всіх витвір мистецтва. Це може бути велика картина, над якою будуть працювати одразу всі учасники, приносячи в неї щось своє і унікальне. Під час виконання завдання кожен буде залучений у процес і ваші колеги будуть мати можливість проявити себе.

Під час подібного тренінгу вся команда дізнається чимало нових речей, зможе відволіктися від роботи та відчути себе справжніми творцями. А для створеної картини обов'язково знайдеться місце в офісі.

Незвичайні тімбілдінги — це не можливість показати рівень вашої унікальності або винахідливості, а справді дієвий спосіб підвищити продуктивність в команді. Після вдалих заходів, працівники компанії більш ефективно взаємодіють між собою й почувають себе комфортно серед колег.

А наостанок трохи статистики: якщо робоча атмосфера влаштовує працівників, рентабельність бізнесу зростає від 20 до 60%, зміцнюється авторитет компанії та її імідж. Тому тімбілдінг краще не недооцінювати, а організовувати.

теги: