28.06.2020, 20:32

Якби карантин не послабили, Україна вже б перемогла коронавірус - розрахунки КМІС

Марина Началова | Все новости автора
карантин

Якби у травні в Україні не послабили карантинні заходи, захворюваність на коронавірус зараз була б майже нульовою.

Про це свідчать розрахунки Київського міжнародного інституту соціології, передає Час Пік.

Як видно на оприлюдненому графіку, прогноз кількості підтверджених діагнозів досить добре співпадав з реальними даними до середини травня, а потім кількість захворілих пішла вгору.

Директор КМІС Володимир Паніотто зазначає, що зростання захворюваності COVID-19 зумовлене тим, що українці нехтують заходами безпеки.

За словами Паніотто, якби карантин продовжився, то кількість захворювань на день впала би до 0 чи поодиноких випадків до 10-15 червня. Але після запровадження урядом першої фази послаблення карантину 11 травня, реальна кількість підтверджених діагнозів пішла вгору, і зараз небезпека захворіти майже вдвічі вища, ніж під час суворого карантину. До того ж цей показник зростає.

Дані опитування КМІС показують, що 60% населення виходить на вулицю щонайменше один раз на день, у середньому українці виходять на вулицю 10 разів на тиждень. Сукупно з недотриманням норм безпечної поведінки на вулиці і в транспорті це й спричиняє нову хвилю зростання захворювань.

Частково зростання може бути пояснене збільшенням кількості тестувань, але лише частково, бо кількість тестувань не збільшується за експонентою.

Нагадаємо, останнім часом в Україні реєструється близько тисячі нових випадків COVID-19 щодоби: так, за останню добу виявлено 917 нових випадків.