08.07.2020, 08:39

У Києві затриманий позаштатний співробітник ГРУ РФ, куратор ватажків "ДНР"

В Киеве задержан внештатный сотрудник ГРУ РФ, куратор главарей "ДНР"

У Києві співробітники СБУ затримали позаштатного співробітника ГРУ РФ. Затриманий є громадянином України. Найближчим часом йому буде вручено підозра.

Громадянин К. протягом 2014-2020 рр. виконував функції одного з "кураторів" ватажків терористичної організації "ДНР" по лінії Головного розвідувального управління Генерального штабу Збройних Сил РФ (ГРУ РФ), повідомляє Час Пік з посиланням на прес-службу СБУ.

За даними СБУ, як позаштатний представник спецслужб РФ, затриманий брав активну участь у створенні т.зв. "Розвідувального управління ДНР" та інших підрозділів зазначеної терористичної організації.

Затриманому громадянину України інкримінується вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України (Створення терористичної групи чи терористичної організації).

Силовики повідомили, що в розпорядженні СБУ є записи телефонних розмов К., які розкривають деталі міжвідомчих війн між ГРУ і ФСБ за контроль над "керівниками" терористичної організації "ДНР".

"Фігуранти записів в своїх розмовах згадують прізвища директора ФСБ Олександра Бортнікова та його заступників Андрія Бурлаки і Сергія Смірнова, помічника президента РФ Владислава Суркова, керівників «ДНР» Олександра Захарченка, Олександра Бородая та інших.

Також важлива частина оприлюднених записів – розмови К. із генерал-майором ГРУ Сергієм Дубінським (позивний "Хмурий") та Леонідом Харченком (позивний «Крот»), яких оголошено у міжнародний розшук у справі рейсу MH17, збитого в липні 2014 року", - говориться в повідомленні СБУ.

Читайте також: "Трепло": У Кремлі відреагували на слова Бородая про приєднання ОРДЛО до Росії