10.07.2020, 21:50

Невідома хвороба: в Африці масово гинуть слони

Ольга Романец | Все новости автора
слоны

В Ботсвані протягом двох місяців виявлено понад 350 мертвих слонів. Більшість особин лежали обличчям вниз, що говорить про те, що смерть наздогнала їх раптово.

Дослідники відзначили, що тіла в основному виявлялися поблизу африканської річки Окаванго, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

За даними наукового видання ScienceAlert, раніше Ботсвана вважалася найкращим місцем для безтурботного проживання слонів. На території цієї країни проживає близько: 135 000 особин саванних слонів (Loxodonta africana), тоді як в інших регіонах нашої планети їх практично немає.

В даний час у вчених є декілька пояснень раптової загибелі великої кількості слонів. У 2019 близько 100 слонів Ботсвани загинуло через спалах сибірської виразки. Є невелика частка ймовірності, що на цей раз до смерті тварин теж причетна ця хвороба. Але уряд Ботсвани заперечує цю версію - ймовірно, тому, що від сибірської виразки слони б не вмирали прямо на ходу. До того ж, повідомлень про наявність пошкодженої шкіри у знайдених слонів немає.

Також вчені припускають, що масова загибель слонів - справа рук браконьєрів. Останнім часом слони стали частіше нападати на людей, тому влада Ботсвани зняли частину обмежень на полювання. Були випадки, коли браконьєри використовували для вбивства слонів ціанід, який викликає важке отруєння зі смертельним результатом. Але в даному конкретному випадку ця теорія сумнівна.

Захисники природи стурбовані тим, що уряд Ботсвани до сих пір не відправило зразки мертвих слонів для виявлення причин смерті. Адже вона може полягати в абсолютно нову хворобу, заразною в тому числі і для людей.

Читайте також: Невідомі істоти: археологи в Йорданії виявили незвичайну знахідку

Теги новостей: