20.07.2020, 22:03

Декретна відпустка для тата: В Україні пропонують нововведення для батьків

Марина Началова | Все новости автора
декрет мужчинам

Депутати Верховної Ради з метою урівняти в правах жінок та чоловіків зареєстрували законопроект, який передбачає можливість для чоловіків піти у відпустку по догляду за дитиною.

Законопроект № 3695 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною" було подано до парламенту минулого місяця, передає Час Пік.

Документ передбачає можливість надання не тільки матері, але й батьку дитини відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства.

Також передбачена додаткова відпустка для матерей і батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю.

Чоловіки також зможуть взяти оплачувану відпустку тривалістю 14 днів при народженні дитини, у тому числі чоловіки, які не зареєстровані у шлюбі з матір'ю дитини. ВІдпустку також можуть надати бабі або діду, або іншому повнолітньому родичеві дитини, який фактично доглядає за дитиною, якщо мати (батько) дитини є одинокою матір’ю (батьком).

Пропонується також можливість встановлення скороченої тривалості робочого часу для жінок і чоловіків, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, а також для одиноких матерів, які виховують і утримують одну дитину або більше дітей та батьків, що виховують дітей без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі).

Народні депутати стверджують, що прийняття даного законопроекту сприятиме утвердженню гендерної рівності у сфері трудових та шлюбно-сімейних відносин; забезпечить можливості для поєднання трудової діяльності із сімейними обов'язками працівникам обох статей; усуне обмеження, що порушують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною; створить передумови для посилення ролі батька у процесі вихованні дітей та розвитку відповідального батьківства в Україні.

Читайте ще: Подорожчання електроенергії з серпня: для кого збільшаться тарифи в Україні

]]>]]>Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении ]]>Час Пик]]>

Теги новостей: