22.07.2020, 17:43

Ціна на газ для населення пішла у ріст: у "Нафтогазі" пояснили причини

Марина Началова | Все новости автора
цена газа

З липня 2020 року ціна на газ для населення припинила падіння і почала зростати. Цей розворот стався услід тенденціям європейського ринку.

У НАК "Нафтогаз України" пояснюють це циклічними коливаннями цін на газ, передає Час Пік з посиланням на прес-службу компанії.

Як зазначається, у липні 2020 року оптова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким Нафтогаз постачає газ в рамках спеціальних обов’язків (ПСО), зросла на 16 копійок до 2,30 грн за кубометр (без врахування ПДВ, націнки газзбутів та витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами). Це на 7% більше порівняно з червнем 2020 року.

Загалом, з початку року ціна ПСО знизилась на 51%, а порівняно з аналогічним періодом минулого року падіння вартості блакитного палива сягнуло 53%.

У Нафтогазі пояснюють, що, як і прогнозувалося, ціни на головних європейських газових хабах в останню декаду червня та на початку липня почали зростати, досягнувши максимальних значень з середини травня. Стримуючими факторами для українських цін є значні запаси газу у вітчизняних сховищах та рекордний розрив між попитом та пропозицією. Зокрема, станом на липень у ПСГ України накопичено понад 21 млрд куб. м газу, що на 42% вище показників минулого року.

Голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв зазначив, що світові ціни на газ традиційно падають в період низького попиту і ростуть напередодні опалювального сезону, так відбувається і в цьому році. Коболєв наголосив, що ціна все ще рекордно низька порівняно з попередніми періодами і можна припустити, що в другому півріччі, в розпал опалювального сезону, вартість газу все одно буде нижче, ніж в 2019 році на 20-30%.

Читайте ще: Подорожчання електроенергії з серпня: для кого збільшаться тарифи в Україні

]]>]]>Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении ]]>Час Пик]]>

Теги новостей: