23.07.2020, 07:42

Повне припинення вогню на Донбасі: в ТКГ погодили умови та назвали дату

Донбасс, ООС

Сторонам Тристоронньої контактної групи вдалося домовитися щодо повного та всеосяжного припинення вогню на лінії розмежування на Донбасі з 27 липня.

22 липня 2020 р. відбулося чергове засідання ТКГ (Україна, Росія, ОБСЄ) в форматі відеоконференції. Згідно з ухваленим рішенням, з 00:01 27 липня 2020 р. має дотримуватися режим повного та всеосяжного припинення вогню, повідомляє Час Пік з посиланням на прес-службу Офісу президента.

На засіданні ТКГ сторони за посередництва ОБСЄ домовилися про застосування заходів щодо посилення режиму припинення вогню до повного врегулювання міжнародного збройного конфлікту на території українського Донбасу.

В Офісі президента назвали це проривом в роботі ТКГ і записали його на рахунок ефективної роботи української делегації за підтримки міжнародних партнерів в Берліні та Парижі, а також роботи політичних радників та глав МЗС країн-учасниць Нормандського формату.

Сторони домовилися про видання та введення в дію з 00:01 (за київським часом) 27 липня 2020 р. керівництвом ВСУ та керівництвом збройних формувань ОРДЛО та дотриманні на весь період до повного всеосяжного врегулювання конфлікту відповідних наказів про припинення вогню, що містять такі заходи з підтримки припинення вогню:

- заборона на наступальні та розвідувально-диверсійні дії, а також заборона на використання будь-яких видів літальних апаратів сторін;

- заборона на застосування вогню, включаючи снайперський;

- заборона на розміщення важкого озброєння в населених пунктах та їх околицях, в першу чергу на об'єктах цивільної інфраструктури, включаючи школи, дитячі садки, лікарні та приміщення, відкриті для громадськості;

- ефективне застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню та повідомлення про них координатору ТКГ, який повідомляє про це всіх її учасників;

- створення та задіяння координаційного механізму з реагування на порушення режиму припинення вогню за сприяння СЦКК в чинному складі;

- допущення у відповідь вогню в разі наступальних дій тільки в тому випадку, якщо він відкритий за наказом відповідного керівництва ВСУ та керівництва збройних формувань ОРДЛО після безуспішної спроби використовувати вищезгаданий координаційний механізм. Про видання таких наказів буде повідомлена ТКГ.

"Режим дотримання повного та всеосяжного припинення вогню у разі, якщо він буде дотриманий іншою стороною, є базовою передумовою реалізації Мінських домовленостей і відкриває шлях до виконання інших положень цих домовленостей.

Україна вкотре підтвердила повну готовність до дотримання досягнутих на грудневому саміті в Парижі домовленостей на рівні лідерів країн – учасниць Нормандського формату та прихильність до виконання Мінських угод", - відзначили в Офісі президента.

В рамках політичної групи ТКГ було відзначено, що повне та всеосяжне припинення вогню є базовою передумовою для політичного врегулювання.

В Офісі президента наголосили, що на тимчасово непідконтрольних уряду територіях України вибори можливі тільки за таких умов:

- після всеосяжної деескалації;

- після виведення іноземних військових підрозділів та техніки, роззброєння НВФ;

- після відновлення контролю з боку уряду України над українсько-російським кордоном;

- вибори повинні проходити виключно відповідно до законодавства України;

- вибори повинні проходити з дотриманням Копенгагенських стандартів ОБСЄ.

]]>]]>Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении ]]>Час Пик]]>