26.07.2020, 23:04

Інженери створили матеріал, що не ріжеться, на основі грейпфрута і мушлів

Марина Началова | Все новости автора
грейпфрут

Британські інженери вперше в світі створили матеріал, що не ріжеться, надихнувшись структурою грейпфрута і раковин молюсків.

Матеріал може використовуватися для розробки легкої броні і "неруйнівних" велосипедних замків, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Новий матеріал назвали "Протей" на честь морського божества з давньогрецької міфології, здатного змінювати свій вигляд.

Матеріал був розроблений командою з Університету Дарема і Інституту Фраунгофера, Німеччина. Розробники кажуть, що він діє скоріше як жива істота, ніж неживий об'єкт. Ідея концепції нового матеріалу ґрунтувалася на міцній клітинній оболонці грейпфрута і стійких до руйнування оболонках молюсків.

Це "розумний матеріал", який був зроблений з керамічних сфер, укладених в порожнисту алюмінієву конструкцію. Він затупляє будь-яку шліфувальну машину або дриль, з якими контактує. При різанні за допомогою кутової шліфувальної машини або свердла вібрації, що створюються керамічними сферами всередині корпусу, притупляють ріжучий диск або свердло. Взаємодія між ними створює блокуючий вібраційний зв'язок, який чинить опір ріжучому інструменту і повертає руйнівну енергію назад.

Водяні струмені також виявилися неефективними проти нового матеріалу, тому що вигнуті поверхні керамічних сфер розширюють струмінь, що істотно знижує його швидкість і послаблює ріжучу здатність.

Доктор Стефан Шінішевській, доцент кафедри прикладної механіки на інженерному факультеті Даремського університету, сказав, що все почалося з грейпфрута.

"Ми були заінтриговані тим, як клітинна структура грейпфрута і черепична структура раковин молюсків можуть запобігти пошкодженню фруктів або істот всередині, незважаючи на те, що вони зроблені з відносно слабких органічних будівельних блоків, - пояснив він. - Ці природні структури визначили принцип роботи нашого металокерамічного матеріалу, який заснований на динамічній взаємодії з доданим навантаженням, на відміну від пасивного опору".

]]>]]>Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении ]]>Час Пик]]>

Теги новостей: