28.07.2020, 23:03

Улюблена ягода літа: чим корисний кавун і кому він протипоказаний

Марина Началова | Все новости автора
арбуз

Влітку важко відмовити собі в задоволенні поласувати соковитим, солодким кавуном. Безумовно, у цієї ягоди маса корисних властивостей, але деяким людям їсти кавун протипоказано.

Кавун в більшій частині складається з рідини, але найцінніше міститься в м'якоті, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

У кавуні присутні фолієва кислота, вітаміни A, C, E, В1, В2, С, РР, мікроелементи - магній, калій, кальцій, натрій, фосфор, мідь, залізо.

Кавун має сечогінну і жовчогінну дію, тому ягода корисна для людей, що мають пісок і дрібні камені в нирках, а також страждають застоєм жовчі.

Магній сприяє виведенню зайвого холестерину, а наявність заліза допоможе страждаючим анемією.

На думку лікарів, вживання кавуна в невеликих кількостях (до 300 грамів на день) не принесе ніякої шкоди організму. Але є категорії людей, яким кавун протипоказаний.

По-перше, це люди, у яких порушений відтік сечі і є великі камені в нирках. Не рекомендується їсти ягоду людям з спаєчними процесами після операцій і чоловікам з аденомою передміхурової залози. З обережністю слід вживати кавун тим, хто має захворювання серцево-судинної системи, особливо якщо є набряки.

Цукровий діабет першого типу, захворювання підшлункової залози в гострій фазі є причиною відмовитися від кавунів. Коліт, розлади кишечника також є протипоказаннями до вживання соковитої ягоди. Не варто їсти кавун людям з високим рівнем калію в організмі.

Медики не радять змішувати кавун з жирною і солоною їжею - такий раціон може спровокувати набряклість і болі в шлунку. А якщо їсти кавун з чорним хлібом, можуть загостритися захворювання дванадцятипалої кишки.

]]>]]>Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении ]]>Час Пик]]>

Теги новостей: