29.07.2020, 21:00

Кращий корм для собаки - як вибрати?

У пошуках ідеального корму для домашніх тварин іноді навіть досвідченим собаківникам може здатися, що не вистачає знань, аби зробити правильний вибір, тому що асортимент цих товарів в даний час на ринку дійсно величезний. Завдяки цим порадам щодо вибору кращого корму для собак, ви без зусиль виберете для свого вихованця правильний корм.

Залежно від віку собаки, її фізіологічного стану (зростання, вагітність, лактація), довжини шерсті або температури навколишнього середовища, потреба в енергії та основних поживних речовинах відрізняється іноді досить значно. Метаболізм тварини і потреби в поживних речовинах змінюються з віком.

Читайте також: Сухий корм для собак: критерії вибору

Цуценятам потрібно більше білка, вітамінів, мінералів та інших інгредієнтів (в інших пропорціях), ніж дорослим собакам. Потреби в поживних речовинах у собак більш старшого віку також різні. Їх метаболізм сповільнюється, більше клітин тіла піддаються катаболізму, ніж анаболізму, посилюються проблеми зі здоров'ям, змінюються зуби тощо.

Саме тому виробники ділять свою продукцію на корм для цуценят, корм для дорослих собак і корм для літніх собак. Тому що темпи дорослішання і старіння, а отже, і потреба в поживних речовинах, залежать від розміру собаки. Зазначені кормові групи іноді додатково діляться на вагові.

Основна класифікація сухого корму для собак за віковими групами:

  • цуценята,
  • дорослі собаки,
  • літні собаки (старі).

Швидкість росту собаки і вік, в якому вона досягає зрілості, залежать від породи і максимального розміру тварини. Зростання – це складний процес, який залежить не тільки від харчування, але й від генетичної схильності, а також факторів навколишнього середовища. Дуже важливо усвідомлювати і враховувати потреби цуцика з точки зору його формування. Будь-які диспропорції здобудуть своє відображення у більш пізньому функціонуванні тварини, а також в його схильності до підвищеної захворюваності.

Читайте також: Як і чим годувати собаку: практичні поради

Зростаючі собаки потребують збалансованого корму через специфічні харчові потреби цього періоду життя. Зокрема, у цуценят великих порід правильне харчування може бути проблематичним. Дорослі собаки таких порід важать близько 40-80 кг. Після народження новонароджене щеня важить близько 1% маси тіла матері, і в перші тижні життя його надбавка у вазі більше, ніж у цуценят дрібніших порід.

У той же час період зростання у цих собак довший, ніж у дрібних порід. Тільки через 18-24 місяці вони досягають ваги, придатного для дорослої собаки. Мініатюрні та дрібні породи досягають маси тіла дорослого набагато швидше – у віці близько 6-10 місяців.

Процес старіння також змінюється у собак. При визначенні тимчасового порогу, з настанням якого собака вважається старою, перш за все слід враховувати розмір тварини.

Корм за розміром

У дрібних порід собак швидкий обмін речовин, і тому вони швидко перетравлюють їжу. Потреба в енергії по відношенню до маси тіла може бути на 60% вище, ніж у великих жтвотних. У них також маленькі щелепи і зуби, що потрібно враховувати при виборі розміру кормових крокетів.

Тому при виборі корму для собак дрібних порід необхідно звернути увагу на:

  • високий вміст білка хорошої якості, який забезпечує достатню кількість енергії і легко засвоюється,
  • правильна кількість калорій при збереженні невеликої порції корму,
  • збагачення корму легкозасвоюваними інгредієнтами,
  • підтримка належної кишкової флори і невеликий розмір крокетів в разі сухого корму.

Корм може значно відрізнятися за якістю, що в першу чергу визначається харчовою цінністю, складом компонентів і смаковими якостями. Метод обробки також визначає якість корму. Досвідчений власник собаки знає про ці відмінності і використовує наявну інформацію, щоб вибрати кращий продукт для свого чотириногого друга.

Сучасна собака – відносно всеїдна тварина, тобто вона може до деякої міри харчуватися рослинною їжею. Однак продукти тваринного походження, в основному м'ясо, повинні безумовно домінувати в раціоні.

Вибираючи корм для своєї собаки, пам'ятайте:

  • немає єдиного ідеального корму, і у кожного собаки є свої потреби в харчуванні,
  • вибирайте корм відповідно до віку і стану здоров'я собаки,
  • склад корму важливий,
  • розмір корму важливий – він має бути правильно обраний для зубів і розміру щелеп,
  • уважно стежте за своїм собакою після кожної зміни корму.