01.08.2020, 16:11

Як зшити клаптевий рюкзак самостійно

Татьяна Землянко | Все новости автора
рюкзак

Любителям рукоділля буде цікаво дізнатися, як можна зшити простий рюкзачок, як то кажучи з нічого, тобто з підручного матеріалу. У кожної швачки в процесі роботи збираються клаптики, обрізки і зазвичай доводиться їх викидати. Сьогодні ви дізнаєтеся про незвичайну техніку шиття, яка називається «піца». За допомогою цієї техніки можна створювати шикарні вироби, на яких викладені картини, портрети, пейзажі і багато іншого.

Нам знадобиться:

  • атлас;
  • органза;
  • обрізки клаптиків;
  • тасьма, шнур;
  • ножиці, нитки.

За основу підкладки нашої майбутньої сумки беремо відрізок атласу або іншу будь-яку на ваш смак тканину. Розмір також можете міняти, у нас це 48х57 см. Кладемо на стіл і висипаємо клаптеві обрізки, ниточки на відрізок тканини, розподіляємо рівномірно не товстим шаром. Зверху, якщо подобається, можна посипати паєтками. Клаптики можна красиво розкласти, люди навіть картини викладають! А можна, як в нашому варіанті, просто хаотично висипати і все. Далі беремо такий же відрізок органзи, фатину, сіточки або тюлі, будь-яку прозору тканину. Через тканину добре пропарюємо праскою і скріплюємо булавочками.

Читайте також: Як зшити подушку-вузол своїми руками

Тепер робимо другу деталь для сумки, повторивши ті ж дії з клаптиками і органзою. Тепер можна наші деталі прошивати. Перше полотно ми простьобаємо ромбиком звичайним рядком. Строчимо по діагоналі туди і назад. Перевертаємо і з іншого боку проробляємо те ж саме – вийшли ромбики. Ширина стрічки залежить від розміру клаптів і вашого смаку. Виходить дуже красива, яскрава заготовка на сумку. Друге полотно слід простьобати так само. Але можна і по-іншому – у вигляді квадратиків або кілечок.

Наступним етапом потрібно скласти деталі разом і обрізати зайве, тим самим підрівняти. Беремо відповідну тасьму або стрічку з тканини і робимо окантування деталей. На меншій стороні робимо загин і прострочуємо на двох деталях – цей заворот ми використовуємо для втягування шнура. Зробимо з двох клаптів розміром 5х8 см дві петельки і вкладемо між полотнами, попередньо прихопивши до одного з них.

Далі складаємо лицем до лиця дві деталі, відступаємо від верху 4-5 см, сколюємо між собою шпильками і зшиваємо їх по краях з трьох сторін. Тепер беремо тасьму 4 см, робимо окантовку на прошитих сторонах для зміцнення бічних швів і у нас всередині рюкзака буде все красиво оброблено.

У нас залишився останній штрих: втягуємо наш шнур, приблизно довжиною 1,80, щоб відрегулювати під себе. Втягуємо шнур в обидві деталі з одного і з іншого боку. Просмикнули, затягнули вгорі, внизу простягаємо в петлю і зав'язуємо на вузлик. Ось і все, наш чудовий рюкзак готовий, можна користуватися.