03.08.2020, 09:52

Нові тарифи та річний контракт: "Нафтогаз" оприлюднив умови продажу газу для поставок населенню

Украина, цена на газ

В Україні припинило дію положення про спеціальні зобов'язання НАК "Нафтогаз України" з продажу газу населенню та запущений ринок для побутових споживачів. В "Нафтогазі" розповіли про нові умови покупки газу для населення.

Закон "Про ринок природного газу" передбачає, що з 1 серпня побутові споживачі зможуть самостійно вибирати собі постачальника природного газу. Поставка газу буде здійснюватися за цінами, які вільно встановлюються між постачальником та споживачем, повідомляє Час Пік.

Закон вводить поняття "постачальника останньої надії", який не має права відмовити в укладенні договору на поставку газу на обмежений період часу (не більше 60 днів). Після закінчення цього терміну "постачальник останньої надії" зобов'язаний припинити постачання газу споживачеві.

Кабмін 10 липня "постачальником останньої надії" визначив НАК "Нафтогаз України".

НАК "Нафтогаз України" повідомив про нові умови продажу газу для потреб населення.

"Дивізіон "Нафтогаз Комерція" (через ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг") буде реалізовувати природний газ для постачальників домогосподарств. Компанія пропонує укласти річний контракт на постачання газу зі щомісячним формульним визначенням ціни, яка буде відома до початку місяця постачання.

Підхід, запропонований Дивізіоном "Нафтогаз Комерція", відповідає європейській практиці, коли на довгострокові контракти і великі обсяги діє формульна ціна, а для інших клієнтів пропонується лінійка різноманітних продуктів в залежності від потреб покупця", - йдеться в повідомленні Департаменту з інтегрованих комунікацій НАК "Нафтогаз України".

Відзначається, що ціна за річними контрактами буде визначатися, виходячи з котирувань міжнародних газових хабів, поточного ринкового спреду, а також умов оплати.

В рамках річного контракту передбачені різні умови розрахунків:

- 100% передплата;

- оплата частинами кожні 10 днів впродовж періоду постачання;

- оплата до 25 числа місяця, наступного за місяцем поставки.

Як повідомив директор Дивізіону "Нафтогаз Комерція" Віллем Коппульс, найближчим часом "Нафтогаз" представить нову лінійку продуктів для всіх учасників українського газового ринку. В рамках цих пропозицій компанії зможуть формувати ресурс на різні періоди та на різних умовах.

"Тим, кому потрібні великі обсяги на постійній основі, підійде річний контракт. Для компаній, які мають гнучкі плани закупівель, підійде контракт на місяць чи квартал", - зазначив Віллем Коппульс.

Реалізація квартальних продуктів буде відбуватися в прозорий спосіб через електронний майданчик Української енергетичної біржі.

У НАК "Нафтогаз України" нагадали, що термін дії ПСО завершився 1 серпня 2020. Тепер споживачі отримали можливість вибирати зручний пакет поставки природного газу (ціна, обсяги, період).

]]>]]>Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении ]]>Час Пик]]>