03.08.2020, 22:04

Вибір киян: в електоральному рейтингу лідирують Кличко і партія Порошенка

Марина Началова | Все новости автора
порошенко кличко

Соціологи дослідили суспільно-політичні настрої мешканців столиці України за три місяці до місцевих виборів.

Якби місцеві вибори проводилися зараз, то мером Києва знову був би обраний Віталій Кличко, а партія п'ятого президента Петра Порошенка "Європейська солідарність" вирвалася б на перше місце у виборчих перегонах до Київради. Про це свідчать результати соцопитування, проведеного соціологічною групою "Рейтинг", передає Час Пік.

Так, результати опитування показали, що майже половина киян - 48% - погано оцінюють роботу президента Володимира Зеленського, 27% оцінюють діяльність глави держави задовільно, 24% - добре і відмінно.

Роботу мера Віталія Кличка добре і відмінно оцінюють 37% киян, 39% поставили задовільні оцінки, 22% - погані. 54% вважають, що ситуація в Києві за час перебування Віталія Кличка на посту мера покращилася. 30% не побачили жодних змін. Лише 15% вважають, що вона погіршилася. У порівнянні з кінцем минулого року кількість тих, хто побачив позитивні зміни за час перебування мера Кличко на посаді, зросла.

Лідерами електорального рейтингу політичних сил на виборах до міськради є партії «Європейська солідарність», за яку б віддали голоси 19,8% тих, хто визначився та має намір голосувати, партія «Слуга народу»  з результатом 19,3% та партія «УДАР» – 17,1%. За партію «Опозиційна платформа – За життя» проголосували б 8,0% таких опитаних, партію «Батьківщина» – 5,7%, партію Шарія – 5,0%, партію «Голос» – 4,6%, партію «Перемога Пальчевського» – 4,5%, партію «Сила і честь» – 3,0%, партію «Свобода» – 2,5%. Рейтинг інших політичних сил – менше 2%. Не визначилися близько 11% опитаних. З серпня минулого року рейтинг партії «Слуга народу» має стабільну негативну динаміку, рейтинги партій «Європейська солідарність» та «УДАР» – позитивну. 

У рейтингу кандидатів на виборах мера Києва лідером є Віталій Кличко, за якого б віддали свої голоси 41,7% тих, хто визначився із вибором і має намір  взяти участь у голосуванні. С.Притулу підтримали б 11,6% питаних, І.Верещук – 9,4%, А.Пальчевського – 9,0%, О.Гончаренка – 5,4%, О.Попова – 4,5%, В.Рабіновича – 3,5%, О.Омельченка – 3,3%, А.Іллєнка – 2,6%, В.Нестора – 2,1%. Не визначилися – близько 8,5% опитаних. З серпня минулого року електоральна підтримка В.Кличка зросла майже удвічі.

Моделювання другого туру мерських виборів показало, що за умови виходу до нього В.Кличка та інших потенційних кандидатів, діючий мер отримав би перемогу. У парі з І.Верещук з результатом – 64% проти 22%, у парі з О.Гончаренком – 68% проти 13%, з А.Пальчевським – 67% проти 20%, з С.Притулою – 63% проти 21%. Від 13% до 20% киян ще не визначилися з вибором, або ж не хочуть брати участь у голосуванні у зазначених комбінаціях другого туру мерських виборів.

Опитування проводилося 26-27 липня 2020 року серед 2000 жителів Києва від 18 років і старше методом телефонного опитування.

Раніше українці поставили оцінки Верховній Раді через рік після виборів.

]]>]]>Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении ]]>Час Пик]]>