06.08.2020, 12:02

Названо найнебезпечніші для купання водойми на Луганщині: результати досліджень

Названы самые загрязненные и опасные для купания водоемы на Луганщине

Фахівці ГУ "Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України" продовжують перевіряти якість води у водоймах області. Названо найбільш забруднені та небезпечні для купання водойми.

За інформацією ГУ "Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України", фахівці здійснюють моніторингові спостереження за якістю води водних об'єктів у 27 місцях масового відпочинку населення на 17 водних об'єктах Луганщини, повідомляє Час Пік.

Всього в липні поточного року в місцях масового відпочинку населення на водних об'єктах Луганщини було відібрано 54 проби, в яких здійснено 223 дослідження води за мікробіологічними показниками. 20,4% проб (12,1% досліджень) не відповідали вимогам санітарного законодавства.

За санітарно-хімічними показниками було досліджено 38 проб (виконано 436 досліджень) води водойм, з них 36,8% проб (4,1% досліджень) не відповідали вимогам санітарного законодавства.

Результати досліджень проб води в місцях масового відпочинку на Луганщині

Безпечно купатися

За результатами санітарно-бактеріологічних досліджень, відхилень від санітарно-епідеміологічних нормативів не мають (протягом липня по цим водойм було досліджено 7 проб, в яких проведено 25 досліджень) 2 пляжі, які мають офіційний статус міських пляжів (у м. Старобільськ на р. Айдар та на ставку в районі заводу "Пролетарій" м. Лисичанська),

Відповідає нормативам якість води водойм в місцях популярних пляжів на озері Піщане (м. Рубіжне); на річці Червоній та у водосховищі в Сватовому; на р. Айдар в Новопсковському та Старобільському районах; на озері бази відпочинку "Акваленд Катрін" у Станиці Луганській.

Небезпечно купатися

Найбільш незадовільна ситуація склалася на озерах Чисте та Паркове (м. Сєвєродонецьк), оз. Клешня (база відпочинку ТОВ "ЕКОГРІН"), оз. Кривеньке (база відпочинку ПП Мустафа Н.С.).

За даними лабораторних досліджень вода в цих водоймах характеризується високим мікробним забрудненням.

Так, в пробах води озера Паркове, відібраних та досліджених в липні поточного року на мікробне забруднення, індекс ЛКП перевищував санітарно-епідеміологічні нормативи в 10-14 разів, індекс коліфагів - в 5 разів, індекс кишкової палички (Е. Соlі) в 1, 3-6,2 разів, у водоймі виявлено патогенну мікрофлору (сальмонелу).

У воді озера Чисте мікробне забруднення перевищувало санітарно-епідеміологічні нормативи по індексу ЛКП у 12,4-14 раз, за ​​індексом коліфагів в 4 рази, за індексом кишкової палички (Е. Соlі) в 2-5 разів.

На пляжі бази відпочинку ТОВ "ЕКОГРІН" в озері Клешня мікробне забруднення води по індексу ЛКП перевищувало санітарно-епідеміологічні нормативи в 4,8-5,8 разів, індекс Е. Соlі в 6,2 рази, індекс коліфагів в 2 рази, індекс ентерококів в 21 раз.

У воді озера Кривеньке (база відпочинку ПП Мустафа Н.С.) по індексу ЛКП у 4,2 рази, за індексом Е. Соlі в 1,2-5 разів, за індексом ентерококів в 13 разів.

Читайте новини регіону:

Крива захворюваності повзе вгору: На Луганщині 5 нових випадків COVID-19

У Сєвєродонецьку офіційно представлений глава ВГА

]]>]]>Читайте останні новини Лисичанська та Сєвєродонецька у своєму смартфоні в додатку ]]>Час Пік]]>