08.08.2020, 14:06

Диня: користь і шкода для організму

Татьяна Землянко | Все новости автора
дыня

В останній місяць літа складно уявити відсутність в раціоні сезонних ягід і плодів. Наприклад, ароматна диня по праву завоювала любов дорослих та дітей. Її можна їсти у свіжому вигляді та застосовувати в кулінарії до різних страв. Вона володіє масою корисних речовин, але цей солодкий і соковитий фрукт також має і протипоказання. Ми сьогодні ближче з нею познайомимося і розглянемо її властивості.

До складу дині входять білки, вуглеводи, жири, мінеральні речовини та ряд вітамінів. Для початку ми розглянемо все по порядку і розпочнемо з корисностей.

Користь

  • М'яко очищає кишечник, стимулює його роботу
  • Подовжує молодість шкірі, покращує колір обличчя
  • Підтримує здоров'я кісток
  • Знижує артеріальний тиск
  • Покращує зір

Тому можна не тільки насолоджуватися її чудовим смаком, але і підтримати та зміцнити свій організм. Диня вгамує спрагу, а динний сік поліпшить роботу нирок і полегшить біль в суглобах. Особливо сік корисний літнім людям, тому що перешкоджає погіршення пам'яті та концентрації. Диня також чудово прижилась у косметології і творить там дива. На основі м'якоті дині виходять чудові маски: вони зволожують шкіру та заспокоюють роздратування, надають волоссю здоров'я і красу.

Читайте також: Як виростити диню: секрети і особливості

Маски: 

  1. Для живлення шкіри: зробити пюре з двох столових ложок м'якоті і змішати з 1 столовою ложкою меду, нанести на обличчя, змити через 30 хвилин.
  2. Для зняття роздратування: 2 стол. ложки м'якоті дині, 1 стол. ложка вершкового сиру, 1 чайна ложка гарбузового масла – цю маску тримати на обличчі 15 хвилин.
  3. Для зміцнення волосся: ½ склянки соку з дині, 1 ст. ложка сметани і 1 ст. л. оливкового масла, нанести на волосся і залишити на 40 хвилин, потім змити.

Для тих, хто прагне схуднути, можна сміливо застосовувати її в якості основного блюда та влаштовувати дні дині: калорійність у неї досить низька, а насичення дає клітковина за рахунок її великий вміст у фрукті.

Тепер поговоримо про її можливі протипоказання.

Шкода

  • Вживання у великій кількості може призвести до гіпервітамінозу та перезбитку мікроелементів.
  • Їсти диню слід окремо, нічим не запиваючи, аби не перевантажити шлунок.
  • Протипоказано вживати фрукт матерям, що годують грудьми: у дитини можуть виникнути проблеми з кишківником.
  • Не можна вживати диню людям з цукровим діабетом, виразкою шлунка та дванадцятипалої кишки.

У цілому, диня – корисний продукт, володіє гарним впливом на здоров'я і заслуговує на почесне місце у вашому раціоні, якщо вживати її правильно.