12.08.2020, 09:53

Євросоюз пригрозив санкціями за фальсифікацію виборів у Білорусі та насильство по відношенню до мітингувальників

Евросоюз пригрозил санкциями за фальсификацию выборов в Беларуси и насилие в отношении митингующих

Європейський Союз офіційно відреагував на масові протести у Білорусі. Євросоюз не вважає президентські вибори в Білорусі вільними та справедливими і попередив про санкції. Представник Європейської служби зовнішніх справ Жозеп Боррель зробив заяву.

Верховний представник Жозеп Боррель від імені Європейського Союзу в своїй декларації з виборів в Білорусі зазначив, що вони не були вільними та справедливими. Декларація опублікована на ]]>сайті ]]>Ради ЄС, повідомляє Час Пік.

В ЄС відзначили, що громадяни Білорусі показали прагнення до змін. При цьому минулі вибори не можна назвати "ні чесними, ні справедливими".

"9 серпня в Республіці Білорусь відбулися вибори президента. ЄС уважно стежив за розвитком подій, які передували президентським виборам. Під час виборчої кампанії народ Білорусі виявив прагнення до демократичних змін. Однак вибори не були ні вільними, ні справедливими", - йдеться у повідомленні.

Також представник ЄС зазначив застосування "непропорційного та неприйнятного" насильства, яке спричинило щонайменше одну смерть та багато травм.

"Державні органи влади застосували непропорційне та неприйнятне насильство, що спричинило щонайменше одну смерть та багато травм. Тисячі людей були затримані, були посилені заходи з придушення свободи зібрань, ЗМІ та вираження поглядів. Ми закликаємо білоруську владу негайно і беззастережно звільнити всіх затриманих.

Крім того, достовірні доповіді вітчизняних спостерігачів показують, що виборчий процес не відповідав міжнародним стандартам, очікуваним від держави - учасниці ОБСЄ", - сказано в документі.

За словами Борреля, Євросоюз проведе "поглиблений аналіз" відносин ЄС з Білоруссю.

"Саме на цьому тлі ми будемо оцінювати дії білоруської влади щодо врегулювання поточної ситуації і проводити поглиблений аналіз відносин ЄС з Білоруссю. Це може включати, серед іншого, вжиття заходів проти осіб, відповідальних за спостережуване насильство, необґрунтовані арешти та фальсифікацію результатів виборів", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, по всій Білорусі люди третій день виходять на мітинги проти режиму Лукашенка.

Читайте також: Протистояння: У Білорусі масові акції протесту жорстко придушуються силовиками

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик