13.08.2020, 07:38

Четверта ніч протистояння в Білорусі: розгін людей, стрілянина та затримання

Беларусь, акции протеста

У Білорусі закінчилася четверта ніч протестів після президентських виборів. Силовики розганяли людей, однак, локальні зіткнення не переростали в запеклі сутички.

У Мінську в ніч на 13 серпня учасники акцій концентрувалися біля станцій метро. Люди скандували гасла "Уходи" і "Верым! Можам! Пераможам!", повідомляє Час Пік з посиланням на білоруські ЗМІ.

Учасники акцій ненадовго перекривали дорожній рух, але після наближення ОМОНу вони розбігалися. Переважно на вулицях білоруської столиці збиралися групи по кілька сотень людей. Мітингувальні групи намагалися розсіятися в міру наближення силовиків.

За повідомленнями очевидців, біля ТЦ "Магніт" в районі житлового комплексу "Петрівщина" в Мінську людей розганяли гумовими кулями.

У мікрорайоні Кам'яна Гірка силовики застосували сльозогінний газ, а в мікрорайоні Малинівка протестуючих розганяли з використанням світло-шумових гранат.

Силовики проводять затримання, в тому числі вишукуючи людей по дворах та під'їздах. Жителі з різних районів столиці повідомляли про те, що в місті не ходить громадський транспорт.

В ході протестів у Білорусі співробітники ОМОНу побили чоловіка, який став перед ними на коліна та підняв руки. Згодом силовики затримали чоловіка та відвели в невідомому напрямку. Відеозапис події опублікував Telegram канал TUT.BY.

У мікрорайоні Грушівка співробітники силових структур проводили затримання зі стріляниною поблизу від житлових будинків. Зроблену очевидцями відеозйомку поширив портал TUT.BY.

Керівник ООН з прав людини Мішель Бачелет засудила застосування сили білоруською владою по відношенню до мирних демонстрантів.

"Звіти свідчать про те, що протягом останніх трьох днів були затримані приблизно 6 тис. осіб, в тому числі сторонніх людей, а також неповнолітніх, що свідчить про тенденцію до масових арештів з очевидним порушенням міжнародних стандартів прав людини", - сказала Бачелет.

Нагадаємо, протести в Білорусі почалися 9 серпня. Протестуючі не згодні з оприлюдненими результатами виборів президента, на яких, за попередніми даними ЦВК, чинний президент Олександр Лукашенко набрав 80,08% голосів.

За три ночі протистояння затримано більше 6 тис. осіб, в лікарнях перебуває понад 250 постраждалих, по крайней мере 2 людини загинули.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: