14.08.2020, 15:06

Немає лічильника - перекриють газ: один із законів таїть в собі неприємний "сюрприз" для українців

Марина Началова | Все новости автора
газ

З 1 січня 2021 року всі домогосподарства, які користуються природним газом, повинні бути обладнані лічильниками газу.

Таку вимогу передбачає закон "Про забезпечення комерційного обліку природного газу", який був прийнятий в 2017 році, передає Час Пік.

У законі сказано, що постачання природного газу населенню здійснюється за умови його комерційного обліку. Для споживачів, які користуються газом для опалення, ця норма запрацювала в 2012 році; для тих, хто користується газом для приготування їжі і нагрівання води - з 2016 року. Для тих домогосподарств, де газ використовується тільки для приготування їжі, вимога набуде чинності з 1 січня 2021 року.

Також в законі йдеться, що з метою забезпечення комерційного обліку природного газу для населення суб'єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, оснащують споживачів природного газу - фізичних осіб (населення) індивідуальними лічильниками газу. Загальдомовий лічильник газу може бути встановлений тільки за згодою співвласників багатоквартирного будинку.

Фінансуватися установка лічильників може за рахунок коштів суб'єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території; коштів відповідного бюджету, крім коштів місцевих бюджетів; інших джерел, не заборонених законодавством. При цьому побутові споживачі можуть самостійно забезпечити установку індивідуальних лічильників з наступною компенсацією таких витрат за рахунок коштів, які ними сплачуються за тарифом на розподіл природного газу.

Законом передбачено, що в разі відмови населення від встановлення лічильників розподіл газу в відповідні будинки припиняється з 1 січня 2021 року.

У той же час визначено обов'язок суб'єктів господарювання, які здійснюють розподіл газу, встановити лічильники населенню до цієї дати. Якщо терміни не будуть дотримані, то населенню не повинні перекривати газ.

Українські ЗМІ пишуть, що зараз деяких споживачів вже активно повідомляють про можливе відключення газу у разі відсутності лічильників у їхніх будинках.

На сьогодні серед населення досить багато споживачів, у квартирах яких немає газових лічильників. За найскромнішими підрахунками, йдеться про мільйон українців, але деякі фахівці говорять про 2-3 мільйони.

Експерти не впевнені, що з нового року українцям дійсно будуть масово відключати газ. На їхню думку, за такий короткий час забезпечити лічильниками таку кількість квартир нереально.

Раніше повідомлялося: "Виженіть Геруса!": Зеленський відреагував на вимогу шахтарів

Читайте ще: Всі різні – і це допомагає триматися разом. Як працює український розмовний клуб у Сєвєродонецьку

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик