15.08.2020, 08:42

Небезпека кожної секунди: відкритий механізм виникнення раку шкіри через сонце

Марина Началова | Все новости автора
солнечный ожог

Нове дослідження вчених з Кейсовського університету Західного резервного району штату Огайо пролило світло на те, як виникає рак шкіри.

Дослідники стверджують, що для виникнення передракових уражень шкіри під впливом сонячного випромінювання досить трьох пікосекунд (одна пікосекунда - це одна трильйонна частина секунди), передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

"Дивно, як швидко це відбувається", - каже Луїс Ортіс-Родрігес, доктор філософії, дослідник в галузі хімії в Університеті Кейс Вестерн Резерв. Вчений, який виріс на пляжах Пуерто-Ріко, зізнається, що в молодості весь свій вільний час проводив на сонці і вважав, що сонцезахисний крем призначений для літніх людей.

Тепер же Ортіс-Родрігес наголошує на важливості дослідження, проведеного спільно з його наставником професором Карлосом Креспо, яке допоможе знайти кращий спосіб запобігти раку шкіри на клітинному рівні.

В ході дослідження були виявлені швидко утворюються мутації, звані вченими "фотоаддуктамі ДНК (6-4)". Фотоаддукти - це ураження, утворені в результаті реакції в клітинах, індукованих світлом.

Попереднє дослідження, опубліковане в журналі Science Креспо і співавторами, показало, що інший первинний фотоаддукт, пов'язаний з раком шкіри, фотоаддукт тимін-тимін-циклобутану, утворюється менше ніж за 1 пікосекунду. Але в цій роботі вперше так точно визначено механізм утворення фотоаддукта 6-4.

Вчені заявляють, що хоча більшість з нас не турбуються про випадкові сонячні опіки, тому що дискомфорт зникає через кілька днів, довгострокові ушкодження залишаються прихованими протягом десятиліть. Мутації в шкірі під впливом сонця формуються кожну секунду, але ферменти в наших клітинах відновлюють більше 99% з них. Проблема в тому, що менше 1% мутацій залишається "невиправленими", вони можуть накопичуватися протягом життя і в кінцевому рахунку призвести до раку шкіри.

Читайте ще: Всі різні – і це допомагає триматися разом. Як працює український розмовний клуб у Сєвєродонецьку

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: