15.08.2020, 13:52

Неоціненна знахідка: Під Маріуполем розкопали курган віком 5000 років

Марина Началова | Все новости автора
археологи

На Донеччині в районі Маріуполя археологи розкопали курган віком 5000 років. В ході розкопок було знайдено 9 поховань епохи ранньої бронзи.

В експедиції беруть участь школярі і студенти з дитячого археологічного табору, передає Час Пік з посиланням на телеканал TV7.

Юні археологи зізнаються, що деякі знахідки спочатку сприйняли за каміння і сміття, але виявилося, що це частини старовинного посуду.

Знайдені уламки ретельно миють і аналізують, потім намагаються скласти з них глечики і горщики.

Керівник експедиції, кандидат історичних наук В'ячеслав Забавін заявляє, що для історії ці знахідки неоціненні, адже їм більше 5000 років.

Знайти артефакти вдалося завдяки аналізу військово-топографічних карт Шуберта 19-го століття, на які було накладено сучасні супутникові знімки. Так археологи визначили місцезнаходження кургану.

У кургані було виявлено 9 поховань епохи ранньої бронзи. Орієнтовно це предки кімерійців.

"Голова і верхня частина тулуба були пофарбовані яскраво-червоною охрою - мінеральної фарбою. Небіжчик лежав на складній підстилці мінімум з 3-х шарів. Нижній - це залишок шкіри або шкури", - розповів Забавін.

Всі ці знахідки після того, як їх зберуть і проаналізують на історичному факультеті Маріупольського гуманітарного університету, будуть передані в краєзнавчий музей.

Нагадаємо, на Чернігівщині археологи розкопали стародавнє городище, де знайшли скіфські стріли і давньоруську піч.

Читайте ще: Всі різні – і це допомагає триматися разом. Як працює український розмовний клуб у Сєвєродонецьку

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: