17.08.2020, 11:31

Загальнонаціональний страйк в Білорусі: ряди страйкуючих ростуть, реакція Лукашенко

Общенациональная забастовка в Беларуси

У Білорусі протестуючі оголосили загальнонаціональний страйк. До страйку приєдналися співробітники білоруської державної телерадіокомпанії.

Працівники великих білоруських підприємствах з початку протестних акцій висловлюють незгоду з тим, що відбувається в країні, вимагають зупинити насильство з боку силовиків, звільнити затриманих та політв'язнів, провести нові чесні вибори. Колективи підприємств оголошують страйк, повідомляє Час Пік з посиланням на білоруські ЗМІ.

17 серпня до загального страйку в Білорусі приєдналися співробітники "Белтелерадіокомпанії".

Як повідомляє TYT.BY, співробітники телерадіокомпанії підписали повідомлення, адресоване керівнику Івану Ейсмонту. Вони вимагають визнати недійсними результати виборів, відправити у відставку главу ЦВК Лідію Єрмошина, звільнити політв'язнів та скасувати цензуру в ЗМІ.

Про намір приєднатися до страйкуючих заявили також співробітники телеканалів "ОНТ" та "СТВ". Ця інформація з'явилася на сторінках деяких співробітників у соцмережах.

Як повідомляють білоруські ЗМІ, на телеканалі "ОНТ" перестало виходити шоу "Наш ранок". Замість цього показують старі програми "Першого каналу" в запису.

До страйку також приєдналися радіо "Столиця", в ефірі - тільки музика.

Реакція президента Білорусі Олександра Лукашенка на страйк була жорсткою. Він заявив, що "противники" розгойдують ситуацію на промислових підприємствах. При цьому він зазначив, що всіх людей, які замість роботи виходять на страйк, потрібно звільнити. Про це Лукашенко сказав в суботу в ефірі телеканалу СТВ

"Якщо буде працювати економіка, в сотий раз повторюю: ніякі політичні чвари та гра нам не страшні. Це розуміють і наші противники. Тому вони взялися розхитувати ситуацію в трудових колективах...

Ще раз повторюю: нікого не вмовляйте. Всі розуміють, що відбувається. Якщо робоча людина, яка в принципі поза політикою, рветься кудись на площу щось демонструвати, вона не робочий. Підуть - нехай йдуть. Слухайте, у нас надмірна чисельність на МТЗ, МАЗі, БелАЗі - всюди. Нехай йдуть. Але на заводах їм після цього місця бути не повинно", - сказав Лукашенко.

За словами Лукашенка, протести та страйки на промислових підприємствах - це "ніж у спину" для країни.

"Що це за підходи такі? Президент, уряд, всі ми карячимося, щоб в це найтяжчий час хоч якусь нормальну хоч трохи зарплату мали. Працюють підприємства, надаємо колосальну допомогу цим підприємствам. І що? Ніж в спину?" - сказав Лукашенко.

Читайте також: У Мінську пройшов наймасштабніший в історії Білорусі "Марш свободи": відео з висоти пташиного польоту

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик