17.08.2020, 15:07

Яблучний Спас: що не можна робити і що прийнято святити в церкві

Марина Началова | Все новости автора
яблочный спас

19 серпня православні відзначають другий Спас - Яблучний. На цей день за церковним календарем припадає свято Преображення Господнього.

Преображення Ісуса Христа перед трьома його найближчими учнями описано в Євангеліях, повідомляє Час Пік.

Згідно з переказами, Ісус піднявся на гору зі своїми учнями Петром, Яковом та Іваном, щоб помолитися, і там він змінився на краще: "особа його засяяло, як сонце, а одяг зробився білим, як світло".

У народі Яблучний Спас здавна вважався святом врожаю. Люди говорили, що в цей день природа розгортається від літа до осені.

Раніше під суворою забороною було їсти яблука до другого Спаса. Згідно з повір'ям, дітям тих батьків, які не їли яблука до Преображення, на тому світі дають частування, а тим, батьки яких їли яблука до 19 серпня - нічого не дають. Заборони особливо намагалися дотримуватися люди, у яких померли діти. З ранку вони йшли в храм святити яблука, які потім відносили на могилки покійних чад.

Традиційно на Яблучний Спас віруючі ходять на святкову службу, де освячують яблука, мед, колоски жита і пшениці. У святкову корзину також кладуть груші, виноград, сливи, можна освятити і овочі, які встигли до цього дня - помідори, морква, горох і т.п. Освячені колосся і насіння прибирали до весни, щоб посіяти їх в новому сезоні - для гарного врожаю.

У свято Яблучного Спаса заборонений фізична праця і рукоділля. Також в це велике свято не можна лаятися, допускати гріховні думки. Так як свято припадає на Успенський піст, не можна їсти м'ясні, молочні продукти і яйця, але в цей день дозволяється вживати рибу.

На Яблучний Спас прийнято готувати різні страви з яблук - пироги, варення, компоти, пастилу. На столі в цей день повинні бути овочі, освячені в храмі з ранку. Згідно з повір'ям, освячені продукти не можна викидати. Їх потрібно або з'їсти, або роздати родичам, друзям або нужденним.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик