19.08.2020, 08:27

Спроба держперевороту в Малі: президент оголосив про відставку та розпуск парламенту

Ибрагим Бубакар Кейта

Президент Малі Ібрагім Бубакар Кейта оголосив про відставку та розпуск парламенту. Через ситуацію в Малі Рада Безпеки ООН збереться на екстреному засіданні.

Через кілька годин після того, як Ібрагім Бубакар Кейта та прем'єр-міністр країни Бубу Сіссе були заарештовані бунтівними військовими, президент Малі подав у відставку. Президент виступив зі зверненням на державному телебаченні, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Чинний глава держави пояснив, що вирішив розпустити уряд країни, оскільки він проти кровопролиття.

"Я не хочу, щоб проливалася кров, щоб зберегти владу. Якщо сьогодні деякі елементи наших збройних сил хочуть покласти цьому край своїм втручанням, дійсно у мене є вибір? Я не відчуваю ненависті до когось, моя любов до моєї країни не дозволить мені цього", - сказав президент.

Голова комісії Африканського союзу (АС) Мусса Факи Махамат "рішуче засудив" спробу держперевороту та арешт малійскіх чиновників. Зокрема, він закликав повстанців "припинити будь-яке застосування насильства" та попросив міжнародне співтовариство про підтримку.

Як повідомило CNN, 19 серпня Рада Безпеки ООН збереться на екстреному засіданні, де обговорить ситуацію в Малі.

Спроба військового перевороту почалася вранці 18 серпня на військовій базі біля столиці країни Бамако. Повсталі солдати взяли під контроль табір Каті. Солдати були незадоволені заробітною платою та конфліктом, який триває з джихадистами, а також колишнім президентом.

Повсталі офіцери заарештували командування та пішли маршем на столицю, що знаходиться в 15 кілометрах. Заколот очолили полковник Малік Дьяу та генерал Садіо Камара.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик