22.08.2020, 09:44

Доведеться платити втричі більше: для кого в Україні газ може виявитися "дорогим задоволенням"

Марина Началова | Все новости автора
газ

Деяким українцям з 1 січня 2021 роки доведеться платити за газ в три рази більше, ніж зараз. Йдеться про ті домоволодіння, в яких не встановлені газові лічильники.

З нового року споживачам без лічильників збільшать нормативи споживання газу в три рази, передає Час Пік з посиланням на "Обозреватель".

За новими правилами, з січня таким споживачам доведеться платити за газ по граничним нормативам.

Так, якщо зараз для сімей, де користуються газом тільки для приготування їжі, діє норма споживання 3,28 куба газу на 1 людину, то з 1 січня буде 9,8 кубів на людину.

При відсутності централізованого гарячого водопостачання та наявності газової плити норма споживання зросте з 5,39 кубів до 18,3 кубів на людину.

При наявності газової плити і газового водонагрівача норматив збільшиться з 10,49 до 23,6 кубів на людину.

Як заявив перший заступник глави парламентського комітету з енергетики та ЖКГ Олексій Кучеренко, згідно із законом, з 1 січня споживачам без лічильників газ повинні зовсім відключити. Але депутат вважає, що замість цього всього лише продовжать стару норму.

"У мене є відчуття, що дію закону, що дозволяє платити за газ не за лічильником, а виходячи з норми споживання, все ж в останній момент продовжать", - зазначив Кучеренко.

Крім того, в облгазах говорять, що для того щоб офіційно перейти на новий норматив, потрібно підписати протокол про відмову від встановлення лічильника - просто не відкрити двері співробітникам міськгазу недостатньо.

В облгазах сподіваються на прийняття змін до закону. В іншому випадку постачальники газу опиняться перед вибором - порушити законодавство і продовжувати постачати газ українцям або дотримуватись закону і обмежити поставки газу, тим самим втративши прибуток.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: