22.08.2020, 13:16

Залишилося мало часу: хто в Україні повинен терміново заплатити податок за житло

Марина Началова | Все новости автора
налог на недвижимость

Громадяни України, які володіють "зайвими" квадратними метрами нерухомості, щороку зобов'язані платити податок.

Українці повинні були отримати відповідні квитанції до 1 липня. З цього часу дається 2 місяці на сплату податку, при простроченні загрожують штрафи, передає Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

Податок на нерухомість в Україні платять власники квартир площею понад 60 кв. м і будинків площею понад 120 кв. м. Якщо у власності є квартира і будинок, податок сплачується, якщо їх сумарна площа перевищує 180 кв. м. Обкладається податком тільки та кількість квадратних метрів, яка виходить за рамки "норми".

Розмір податку не повинен перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати за кожен "зайвий" квадратний метр. У 2020 році сплачується податок за 2019 рік, тому при розрахунку береться торішній розмір мінімалки - 4173 грн.

Податок потрібно заплатити протягом двох місяців з дня отримання квитанції, тобто не пізніше 1 вересня. Затримка до 30 днів тягне за собою стягнення пені в розмірі 10% від суми податку, якщо ж затримати платіж більш ніж на 30 днів, доведеться доплатити 20%. При цьому законодавство передбачає, що податок може бути нарахований в межах 3 останніх років, якщо він не сплачувався весь цей період.

Якщо з якої-небудь причини квитанція не надійшла за адресою прописки, потрібно терміново самостійно звернутися до податкової служби, щоб уникнути штрафів.

Читайте ще: Доведеться платити втричі більше: для кого в Україні газ може виявитися "дорогим задоволенням"

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: