23.08.2020, 22:58

У США випустять на волю 750 мільйонів ГМО-комарів: стало відомо, навіщо

Марина Началова | Все новости автора
комар

У Флориді влада дала добро на випуск в навколишнє середовище 750 мільйонів генетично модифікованих комарів.

Комах випустять на архіпелазі Флорида-Кіс в 2021 і 2022 роках, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Незважаючи на заперечення багатьох місцевих жителів і захисників навколишнього середовища, пропозиція вже отримала схвалення штату і федерального уряду.

Мета заходу - скоротити популяцію комарів, які є переносниками небезпечних захворювань, таких як вірус Зика, лихоманка денге, вірус чикунгунья і жовта лихоманка.

Примітно, що випустять в природу тільки комарів-самців. Агентство охорони навколишнього середовища в травні 2020 року дозволило британській компанії Oxitec створити партію генетично модифікованих чоловічих особин комара Aedes aegypti під кодовою назвою OX5034. Як відомо, кров п'ють тільки самки комарів - вона потрібна їм для дозрівання яєць.

Генно модифіковані комарі OX5034 містять в собі ген, через який самки гинуть на личинкової стадії. Чоловічі особини з потомства виживуть і будуть передавати смертельний для самок ген далі. Це дозволить зменшити популяцію комарів і тим самим знизити ризик поширення інфекцій, які вони переносять.

Еко-активісти заявляють про непередбачувані результати такого експерименту. Близько 240 тисяч людей підписали онлайн-петицію проти "полігону для комарів-мутантів". Тим не менш, компанія Oxitec заявляє, що за останні кілька років вони випустили близько мільярда ГМО-комарів, і негативних наслідків не було. Зокрема, такий експеримент вже проводився в Бразилії і дав позитивні результати, заявляють в Oxitec.

Компанія має намір в 2021 році здійснити аналогічну операцію в Техасі. Дозвіл на федеральному рівні отримано, але влада штату поки роздумує.

Також дивіться: Що намалювала на камені древня людина 15 тисяч років тому: археологи показали унікальну знахідку

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: