26.08.2020, 07:57

В Україні дозволили в документах прописувати професії у жіночому роді

В Украине разрешили в документах прописывать профессии в женском роде

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України дозволило в кадрових документах вказувати професії у фемінітиві, тобто, у жіночому роді. В Україні тепер офіційно можна називатися инженеркою, соціологінею або станочніцею.

Про це йдеться у наказі міністра економіки Ігоря Петрашко. Відповідний наказ від 18.08.2020 №1574 "Про затвердження Зміни №9 до національного класифікатора ДК 003: 2010" опубліковано на сайті відомства, повідомляє Час Пік.

"У класифікаторі професій професійні назви робіт наводяться в чоловічому роді, окрім назв, які застосовуються виключно у жіночому роді (економка, нянька, покоївка, сестра-господиня, швачка).

За необхідності користувача, при внесенні запису про назву роботи в кадрову документацію окремого працівника, професійні назви робіт можуть бути адаптовані для визначення жіночої статі особи, що виконує відповідні роботи. Наприклад, інженер - інженерка, верстатник широкого профілю - верстатниця широкого профілю, соціолог - соціологіня", - йдеться у наказі міністерства.

Такі зміни стали можливими після прийняття Кабінетом міністрів нового Українського правопису.

Нагадаємо, у травні 2019 Кабмін затвердив нову редакцію Українського правопису. Вона заснована з урахуванням новітніх мовних явищ з різних сфер суспільного, наукового та культурного життя. У числі змін - фемінітив, тобто, можливість вказувати будь-який рід діяльності або професію у жіночому роді.

Читайте також: В Україні з 1 вересня посилюють контроль за неофіційним працевлаштуванням: кого та як каратимуть

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: