07.09.2020, 22:53

В Індії знайшли стародавню табличку зі зловісним посланням

Марина Началова | Все новости автора
табличка

В індійському штаті Андхра-Прадеш знайшли табличку з вигравійованим текстом на одній із стародавніх мов.

Вчені стверджують, що знахідці близько 1200 років, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Вперше напис був ідентифікований Васудевою Редді, студентом-археологом з Університету Йоги Вемана, який передав подробиці своєму науковому керівнику.

Табличка, зроблена зі сланцевої плити, є фрагментом кам'яного стовпа. Знахідка відноситься до 8-го століття нашої ери. Її розкопали у віддаленому селі Чіннадудьяла в районі Кадапа на полі місцевого фермера.

На табличці було вигравійовано 25 рядків тексту на одній з мертвих мов. У вчених виникли труднощі з розшифровкою напису, але частково його все ж вдалося зрозуміти. Фахівці прийшли до висновку, що текст являє собою запис про дарування 6 мартту (давньоіндійська одиниця виміру) землі людині на ім'я Сідьямаю. Ймовірно, він був одним з брамінів, що служили в храмі села Підуула.

У тексті також зазначено, що людей, які будуть зберігати цей напис для майбутніх поколінь, чекає статусу того, кому дозволено проводити почесний обряд Ашвамедха-яга (його, як правило, проводили тільки найвищі правителі - раджі). Ті ж, хто зруйнує табличку, здійснять гріх, еквівалентний скоєнню вбивства в священному місті Варанасі і понесуть суворе покарання.

На місці виявлення артефакту заплановані додаткові розкопки, а сама табличка поміщена в місцевий музей.

Читайте ще: На українців чекає потужний геомагнітний шторм: буря розтягнеться на кілька днів

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: