11.09.2020, 09:39

Осіння пересадка кімнатних рослин

З приходом холодів багато рослин готуються до «сну», для інших же тільки настає сприятливий час для цвітіння. А значить, квітникарям саме час подбати про кімнатних своїх «вихованців». Тут має значення все: і осінній догляд за рослинами, і пересадка в цей період.

У зв`язку з цим мимоволі виникає питання: «А чи потрібна пересадка кімнатних рослин восени? Або може її краще проводити навесні? Річ у тім, що всі кімнатні квіти індивідуальні, тому й час їх пересадки може бути різним. Незважаючи на те, что пересадку одних кімнатних рослин восени виробляють, а інших - виключно навесні, перевалювати кімнатні квіти можна в абсолютно будь-який час.

Читайте також: Пересадка кімнатних квітів

Особливо важлива перевалка для «сплячих» в зимовий період рослин: їх ні в якому разі не можна залишати відпочивати в тісних горщиках!

Перевалка відбувається наступним чином: зі старого горщика виймається цілісний кому землі, обвитий кореневою системою кімнатної рослини і в такому ж вигляді поміщається в посуд більшого розміру з додаванням поживного грунту. Тобто, особливість даної процедури полягає в тому, що коренева система не порушується, не пошкоджується жоден корінець.

Послідовність пересадки кімнатних рослин восени

  • Після вилучення кома счищается коренева система від старого грунту, а також обережно розплутуються занадто переплетені корінці.
  • Потім обрізаються загнили коріння, а місця підрізування присипаються товченим деревним вугіллям - це необхідний захід для запобігання їх загнивання.
  • Наступний етап пересадки домашніх квітів в жовтні - створення гарного дренажу. Для цього на водостічні отвори посуду укладається кілька черепків, зверху засипають битою цеглою. Висота такого шару повинна складати близько двох сантиметрів. Потім на дренаж засипається земля з додавання деревного вугілля, і висаджується сама рослина.
  • Під час пересадки кімнатної рослини восени його рясно поливають, а протягом двох-трьох наступних днів обмежують полив. Крім того, рослина поміщають в злегка прітемненное місце, де до того ж немає протягів.

У вересні, при необхідності, допустима пересадка шлюмбергеры. Але затримуватися з нею не можна, так як в жовтні у рослини починається закладка квіткових бруньок, а в цей період він капризно. Спізнившись з пересадкою, можна зовсім не побачити цвітіння.

Читайте також: Кращі кімнатні рослини для дитячої кімнати

У вересні починається друга хвиля зростання у деяких орхідних, в тому числі у найпоширенішою в аматорському квітникарстві орхідеї – фаленопсиса. У тому випадку якщо субстрат сильно розклався, а коріння стало тісно, можна пересадити орхідею, хоча і тут бажано перенести процедуру на весну.

Крім перерахованих випадків, пересадка восени може знадобитися рослинам, які утримуються в умовах керованої культури, тобто вирощуваним до певної «дати» (вигонка тощо).

Більшості ж класичних пересадка кімнатних рослин восени не тільки не потрібно, але і протипоказана, так як майже неминуче спровокує ріст пагонів, що в умовах недостатнього освітлення послабить рослина. Стратегічне завдання квітникаря восени - перевести своїх «вихованців» в стан природного або вимушеного спокою для подальшої успішної зимівлі.

Пам'ятати:

  • пересадка кімнатних рослин восени повинна проводитися в короткі терміни, адже якщо цю процедуру розтягнути на довгий період, то корінці рослини пересохнуть, через що стануть ламкими.
  • правильно приготована «ліжко» для кімнатної рослини – запорука того, що ця квітка прекрасно відпочине, а після порадує вас відмінним цвітінням!