14.09.2020, 09:12

Борги за комуналку не спишуть: накопичені "карантинні" борги доведеться віддавати

Долги за коммуналку не спишут

За період карантину борги населення за послуги ЖКГ зросли до 45 млрд грн. Українці, які думають, що держава спише борги по "комуналці", помиляються. "Карантинні" борги за комунальні послуги не спишуть, їх доведеться повертати.

Про це заявила голова підкомітету з питань розвитку конкуренції та рівних умов для бізнесу Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Людмила Буймістер (фракція "Слуга народу") у коментарі UBR.ua, передає Час Пік.

За словами глави профільного підкомітету, ситуація на ринку комунальних послуг посилилася через пандемію COVID-19 і рішення уряду не накладати штрафи за прострочення платежів на побутових споживачів та заборони відключати їм послуги.

"Цього року в принципі ситуація нестандартна через те рішення, яке було прийнято урядом, щоб дозволити людям не платити за комунальні послуги. Точніше, це була опція не накладати штрафні санкції на побутових споживачів за несплату та заборонити їх відключення. Але це призвело до того, що багато споживачів подумали, що це означає, що за комунальні послуги можна не платити", – зазначила Людмила Буймістер.

За її словами, українці даремно сподіваються, що борги за комуналку будуть списані через пандемію COVID-19 та карантин. 

"Ця проблема буде наростати. Тут необхідні якісь системні рішення, але всі вони болючі. Адже навіть після закінчення карантину-ці борги "приросли" - і що з ними робити? Їх потрібно повертати. Населенню ж не списуватиметься ця заборгованість...",- сказала Буймістер.

Нардеп зазначила, що згідно з соціологічним опитуванням Центру Разумкова, українці не підтримують ідею списання боргів, вбачаючи в цьому порушення соціальної справедливості.

"Одні оплачували, а інші-ні. Значить, або всі повинні оплачувати, або ніхто. Або ми повинні дарувати енергоносії народу України і говорити, що вони повинні бути безкоштовними. Всі повинні відповідально розраховуватися за комунальні послуги...",- зазначила Людмила Буймістер.

При цьому, нардепи не виключають можливості списання боргів за газ для певних категорій українців, якщо буде встановлено, що газові тарифи для них були підвищені безпідставно.

"Якщо в цілому, борги точно завжди треба реструктуризувати, де б вони не виникали. Друге-треба розібратися з причинами, звідки виникають борги, хто створює причини для їх виникнення. Або це збільшення тарифів, або це навіть місцеве збільшення тарифів та незменшення, якщо для цього є можливості. Тобто коли закуповується газ дешевше, якщо є можливість модернізувати певне обладнання, а це не робиться, коли ті чи інші міські ради голосують за підвищення, на що немає жодних підстав.

Хтось повинен бути засуджений, і ці рішення повинні бути скасовані. Для багатьох категорій людей ці борги можуть бути навіть списані тими чи іншими судами, якщо ми визначимо, що там було безпідставне перевищення ціни", - заявив нардеп Юрій Камельчук.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик