18.09.2020, 21:58

Зеленського хочуть притягнути до адміністративної відповідальності: у Верховному Суді розкрили деталі

Ольга Романец | Все новости автора
Зеленский

Верховний Суд вирішив звернутися до Конституційного Суду України, щоб з'ясувати, чи можна притягнути президента Зеленського до адміністративної відповідальності. Справа стосується відвідування Володимира Зеленського кафе в Хмельницькому під час жорсткого карантину.

Про це йдеться в повідомленні Верховного суду, передає Час Пік.

Повідомляється, що Верховний Суд просить роз'яснити норми ст.105 Конституції України щодо можливого притягнення президента до відповідальності за адміністративне порушення, вчинене під час виконання повноважень.

Згідно з ч. 1 ст.105 Конституції, президент користується правом недоторканності, а рішення КСУ від 2003 року представив тлумачення тільки в "кримінальному аспекті". Зокрема, недоторканність не може бути скасована шляхом відкриття кримінальної справи та судового переслідування. Крім того, президента не можна притягнути до кримінальної відповідальності, а усунути можна тільки за процедурою імпічменту.

Разом з тим у Верховному суді вважають, що президент є суб'єктом окремих адміністративних порушень. Він потрапляє під дію антикорупційних вимог, порушення яких є підставою для притягнення до адміністративної відповідальності.

Читайте також: Світовий банк відклав виділення першого траншу кредиту для України

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: