11.10.2020, 15:35

Покров Пресвятої Богородиці: про що моляться біля ікони, традиції та заборони великого свята

Покров Пресвятой Богородицы

Щорічно 14 жовтня православні віруючі відзначають велике свято - Покров Пресвятої Богородиці. В Україні 14 жовтня відзначають відразу три свята - церковне свято Покрова Пресвятої Богородиці, День українського козацтва та День захисника України.

Покров Пресвятої Богородиці - цей день в Україні має особливе історичне значення. Покрову особливо шанували козаки. Вони будували храми на її честь, вважали Матір Божу своєю заступницею та покровителькою. Цей день був обраний для святкування Дня захисника України, повідомляє Час Пік.

Історія свята

Покров Пресвятої Богородиці - це велике свято, яке пов'язане з легендою про порятунок жителів Константинополя від ворогів. За переказами, Богородиця з'явилася перед жителями міста та вкрила їх своїм покровом, після чого нападники не могли їх бачити.

У 910 році місто Константинополь захопили сарацини (кочуючі племена розбійників). Місцеві жителі в надії на порятунок зібралися в храмі та почали молитися. І сталося диво - до них з'явилася Богородиця, яку оточували ангели. 

Щоб захистити людей від ворогів, вона зняла з голови покрив та розкинула його над тими, хто молився. Раптово піднялася найсильніша буря і кораблі ворогів навіть не змогли підійти до берегів. Тоді нападники відступили і Константинополь був врятований. 

Через деякий час з'явилося велике свято, що отримало назву Покров Пресвятої Богородиці. Традиція святкування була введена князем Андрієм Боголюбським.

Покров Пресвятой Богородицы

Від чого захищає ікона Покрови Богородиці

Свята Богоматір чує всі прохання, які йдуть від чистого серця. Богородиця полегшує страждання людини та очищає душу. 

Ікона Покрови Пресвятої Богородиці захищає від недуг та бід, допомагає впоратися з зневірою та шкідливими помислами, дарує сімейне щастя. 

Перед іконою можна просити щастя для друзів, близьких та рідних. Звертатися до ікони можна в будь-який час дня. 

Іконі Покрови Діви Марії часто моляться самотні та овдовілі люди. Вони просять сімейного щастя та надійних відносин, міцного шлюбу. Ця ікона допомагає з'єднати серця.

Повісити ікону у будинку можна навпроти вхідних дверей або в східному кутку.

Покров Пресвятой Богородицы

Традиції свята

Віруючі християни починають відзначати свято напередодні, вечерею13 жовтня, з Всенічного бдіння. Вранці 14 жовтня прийнято відвідувати Божественну літургію.

Покров завжди вважався в народі великим святом, тому в цей день обов'язково йшли в храм всією сім'єю - помолитися Пресвятій Богородиці, попросити її про благополуччя та допомогу. 

З Покрови починалася Весільна пора. Незаміжні дівчата, які мріють скоріше вийти заміж, з самого ранку йшли до церкви та ставили святкову свічку Богородиці. Вірили, хто раніше свічку поставить, той і заміж раніше вийде.

За старих часів на це свято було прийнято пекти млинці. З круглими коржами господиня будинку обходила всі кути та вимовляла молитву Пресвятій Богородиці.

У це свято люди ходили по гостях та обов'язково дарували щось для дому, зокрема, посуд або постільну білизну.

Цей день потрібно провести разом з близькими людьми.

Покров Пресвятой Богородицы

Заборони свята

На Покрову забороняється важка фізична праця та виконання домашніх обов'язків. Всю роботу по дому або на присадибній ділянці потрібно відкласти. Прати, копати, прасувати в цей день заборонено.

Під заборону потрапляють лихослів'я та погані вчинки. Заборонено лаятися з близькими людьми або сусідами.

Також вважалося, що в цей день не можна позичати гроші та відмовляти сватам.

Не можна вживати алкогольні напої.

Прикмети свята

Після Покрови Пресвятої Богородиці починався веселий період весільних гулянь. У народній традиції цей день відзначав зустріч осені із зимою, початок вечірніх дівочих посиденьок та осіннього весільного сезону. 

Прикмети для незаміжніх

За повір'ями, дівчата, які відмовлять сватам на Покрову, протягом трьох років точно не вийдуть заміж.

Біля ікони Пресвятої Богородиці було прийнято ставити свічку, щоб швидше вступити в шлюб. Під час того, як ставили свічку, біля ікони читали молитву.

Щоб знайти хорошого і вірного нареченого, прийнято було ходити в храм та ставити свічки за здоров'я всім колишнім партнерам. 

Згідно з однією з прикмет, дівчині необхідно було спекти смачну випічку та пригостити нею всіх, хто викликає у неї приємні та світлі почуття, а також повагу. 

Щоб залучити прихильність святих, дівчата повинні були нагодувати хлібом бездомних тварин та птахів. 

Дівчата, які будуть веселитися на Покров, будуть щасливі та кохані.
Щоб заміжжя швидше відбулося, на покрив надягали красиві наряди та покривали голову хусткою. 

На Покрову Пресвятої Богородиці залучали жіноче щастя в будинок за допомогою живих квітів та запаленої церковної свічки. 

Покров Пресвятой Богородицы

Народні прикмети

Покров Пресвятої Богородиці називали коротко - Покров, вважалося, що в цей день зустрічаються осінь та зима, тому землю то листя криє, то іній з'являється.

На Покрову можна передбачити, якою буде погода взимку:

- журавлі полетіли на південь - зима настане рано і буде холодною;

- дуб та береза залишилися без листя - рік буде легким, якщо листя на деревах залишилася - рік буде важким;

- сніг на Покров - на Дмитрієв день (8 листопада) теж буде сніг;

- перший сніг випав до Покрови - зима буде пізньою;

- якою буде погода на Покров, такою буде і зима;

- на вишнях залишилося листя - зима буде теплою;

- якщо сніг не покрив землю - чекати його не раніше грудня;

- на Покрову вітер зі Сходу чи півночі - зима буде холодна, з півдня - буде теплою, із заходу - сніжною. вітер мінливий - до зими непостійною.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик