17.10.2020, 17:26

Хто йде у сєвєродонецьку райраду: комісії приховують списки

До місцевих виборів залишається всього один тиждень, а побачити, хто балотується по "відкритим" списками деяких партій в Сєверодонецьку районну раду, у виборців немає можливості. На офіційному сайті ЦВК опубліковані списки всього 4 партій.

Таємниця або гібридна боротьба з конкурентами?

Згідно з чинним законодавством України, всі рішення виборчих комісій повинні публікуватися. Раніше це робили в місцевих газетах, але ось уже другу кампанію інформацію публікують на сайтах місцевих рад. Але Сєвєродонецька районна рада ще не сформована - це зараз абстрактне поняття, і у неї нема свого сайту. На сайті місцевої міськради цієї інформації місця також не знайшлося.

За місцем розташування Сєвєродонецької районної виборчої комісії (бульвар Дружби Народів, 32А) на інформаційному стенді цього органу вдалося виявити, що, крім опублікованих на сайті ЦВК списків кандидатів від ОПЗЖ, ЄС, "За майбутнє" і Батьківщини, є рішення про реєстрацію списку партій "Наш край "(Постанова № 16 від 29.09.2020г.) та "Слуга народу "((Постанова № 19 від 02.10.2020г.).

Уважно вивчивши ці списки, можна подумати, що їх не публікують спеціально. Головою виборчкому Сєверодонецького району є Едуард Севрюк - представник партії "Опозиційна платформа - за життя", а, як відомо, кандидати від "Нашого краю" на цих виборах будуть головними конкурентами проросійськи налаштованого крила послідовників "Партії регіонів" і "Опозиційного блоку". Приховуючи цю інформацію від виборців, волею-неволею можуть вплинути на результати волевиявлення жителів району, позбавляючи людей права ознайомитися ближче з кандидатами - багато хто побачить їх прізвища тільки у виборчих бюлетенях.

Чому засекретили слуг народу?

Зі списком від партії "Слуга народу" в Сєверодонецьку райраду спостерігається зовсім інша історія. Я думаю, що його взагалі не хотіли б показувати перед виборами в надії зібрати вершки, що залишилися від рейтингу цієї політичної сили. Справа вся в тому, що включення ряду прізвищ сюди побічно підтверджують ту інформацію, яка з недавніх пір мусується в соціальних мережах, що керівник луганських "слуг народу" (нардеп від 106 округа), разом з начальником обласного виборчого штабу цієї політсили продали частину списку. Так, першим номером від слуг йде Роман Водяник, депутат Сєверодонецької міськради останніх скликань (2010 рік від "Партії регіонів", а у 2015 році від "Опозиційного блоку") - людина з орбіти одіозного ексдепутата Сєвєродонецької міськради Ігоря Буткова. Під номером 31 у списку значиться Максим Бунегін, який, бувши членом ПР, став депутатом Лисичанської міськради в 2010 році за списком, очолюваним Сергієм Дунаєвим, і продовжував свою діяльність в цьому кріслі в період окупації міста проросійськими бойовиками, які підтримали створення ЛНР. На три номери нижче розташувався Юрій Персій, кандидат в депутати Лисичанської міськради за списками Оппоблока на виборах 2015 року. І можна продовжувати аналізувати список далі, але це матеріал окремої статті.

Половину я візьму, а половину вам

А що ж за списками інших партій, які подали кандидатів до Сєвєродонецької райради? Здивував список ОПЗЖ. Неозброєним оком видно, що непарні номери відійшли до так званого крила Ростислава Дубового, з ним на чолі. А парні - до "дунаєвського", принаймні, перша тридцятка розділена саме так.

Серед продунаевскіх кандидатів дуже багато лисичан і чимало депутатів Лисичанської міськради останнього скликання. Шестеро з них - Едуард Щєглаков №2 списку, Олена Ратушна - №8, Тетяна Худоба - №10, Євген Лисенко - №22, Андрій Панаїт - №41 і Віталій Деменковец - №51 - навесні були відкликані з депутатів за народною ініціативою. Ще двоє - Юлія Пшебіціна (№35) і Дмитро Карауланов (№46) - прогуляли все сесії за останні 5 місяців перед введенням ВГА в місті. Також в списку чотири! помічника-консультанта нардепа Дунаєва - Олександр Овчаренко (№33), Ольга Яцик (№40), Дмитро Думчев (№ 45) і вже згаданий Едуард Щєглаков. Також не обійшлося в списку без давніх друзів нардепа, які займали посаду заступника Лисичанського міського голови з ЖГК останні років 10 повністю вбили комунальну сферу Лисичанська (Олег Голуб (№16) і Андрій Якимчук (№31). Під №12 у списку одіозний партійний творець виборчих технологій Євген Байрамов. Він разом з Валерієм Чернишем (№4) і Олексієм Свєтіковим (№ 38) представляють Сєвєродонецьке крило списку, а Рубіжне висунуло сюди Геннадія Мініна (№6) та Ігоря Йоффе (№14).

Дивлячись на список цієї політичної сили і бачачи до чого вони за багато років правління довели Лисичанськ, стає дуже страшно за долю району, який утворився, адже його перший депутатський склад не обіцяє нічого позитивного.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик