19.10.2020, 07:23

Україна закупила препарат від COVID-19: ВООЗ визнала ліки неефективними в лікуванні коронавірусу

Украина закупила препарат от COVID-19

Україна закупила препарат "Ремдесівір" для лікування хворих на коронавірус COVID-19. Найближчим часом він з'явиться на території країни. ВООЗ повідомила, що "Ремдесівір" майже не знижує смертність через COVID-19.

Україна вже закупила препарат для лікування коронавірусу COVID-19 і він транспортується у країну. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко в ефірі програми "Суботнє інтерв'ю" для "Радіо Свобода", повідомляє Час Пік.

За його словами, саме препарат "Ремдесівір" першим показав, що при його застосуванні зменшується тривалість перебування пацієнтів з COVID-19 на стаціонарному лікуванні. Також він зазначив, що цей препарат зменшує кількість летальних випадків.

"Він закуплений державним підприємством «Медичні закупівлі України». І зараз він транспортується на територію України, тому найближчим часом з’явиться. Так, це препарат, який першим показав, що при його застосуванні зменшується тривалість перебування людини на стаціонарному лікуванні й зменшується кількість летальних випадків", - сказав Віктор Ляшко.

Міністерство охорони здоров'я отримає 18 тисяч доз лікарського засобу. Планується, що до кінця наступного тижня препарат "Ремдесівір" відправлять в області. 

Лікар-інфекціоніст Володимир Курпіта в ефірі телеканалу Obozrevatel TV зазначив, що препарат не продаватиметься у вільному доступі. "Ремдесівір" не можна буде придбати в звичайній аптеці, він буде поставлятися безпосередньо в лікарні,"в госпітальний сектор".

За його словами, "Ремдесівір", який називають ліками від коронавірусу, можна використовувати як крайній засіб лікування.

Нагадаємо, раніше цей препарат застосовували для лікування вірусу Ебола. На його закупівлю Кабмін України виділив 46,8 мільйона гривень. 

Варто відзначити, що 16 жовтня Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що "Ремдесівір" майже не знижує смертність через COVID-19. Про це йдеться у новому дослідженні ВООЗ. У дослідженні наголошується, що препарат має "незначний ефект або взагалі не впливав на госпіталізованих з COVID-19, на що вказує загальна смертність, необхідність застосування ШВЛ та тривалість перебування у лікарні".

У той же час, в липні 2020 після схвалення Європейською комісією "Ремдесівір" став першим дозволеним в ЄС препаратом від COVID-19.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик