Що таке мононуклеоз та як з ним боротися

Ольга Ранська | Все новости автора
мононуклеоз

Вас почали турбувати больові відчуття в області горла, ломота та слабкість у всьому тілі, підвищилася температура, збільшилися лімфатичні вузли, запалилися піднебінні мигдалини? Радимо якомога швидше звернутися до лікаря: можливо, це не звичайна ангіна або грип, як ви припускаєте, а така вирусна хвороба як мононуклеоз.

«Поцілункова хвороба»

Збудником даного захворювання вважається вірус Епштейна-Барр (ВЕБ). Найчастіше даним захворюванням хворіють підлітки. Пояснення тут просте – хвороба передається через слину, а підлітки часто цілуються, або їдять та випивають з одного посуду з носієм вірусу. Вірус також часто передається повітряно-крапельним шляхом та при переливанні крові, при прямому контакті з носієм вірусу, через заражені побутові предмети. При зараженні мононуклеозом вірус спочатку потрапляє до ротоглотки, а потім проникає в слизову оболонку і лімфоцити. Саме там відбувається процес розмноження і вже тільки потім з кров'ю розноситься по всьому організму.

Зазвичай мононуклеоз (його також називають «поцілункової хворобою») розвивається у молодому віці. До 25-35 років у більшості людей в крові виявляють антитіла до ВЕБ, після того як людина перехворіла, організм виробляє стійкий імунітет.

Найчастіше захворювання протікає м'яко і не викликає важких наслідків. Але в деяких випадках воно може привести до розриву селезінки, запалення мозку, печінки або серцевого м'яза. Тому не варто ставитися до мононуклеозу зневажливо.

Характерні ознаки хвороби

  • висока температура (тримається від 5 до 21 дня),
  • біль у горлі,
  • збільшення лімфовузлів,
  • запалення мигдалин,
  • збільшення кількості лейкоцитів в крові.

Можуть ткож спостерігатися хворобливі відчуття в області живота, оскільки збільшуються в розмірі селезінка та печінка. Іноді опухають повіки, з'являється висип на шкірі. Наявність вірусу в організмі визначається тільки загальним аналізом крові на наявність атипових мононуклеарів – клітин, що нагадують лімфоцити.

Як лікувати мононуклеоз

Від мононуклеозу немає ліків. Лікування тільки симптоматичне, загальнозміцнююче. При інфекційному мононуклеозі не рекомендується застосовувати антибіотики (винятком є розвиток у хворого бактеріального ускладнення). Як відомо, вживання антибіотиків знижує імунітет, що призводить до ускладнень протікання недуги. Однак якщо хвороба проходить дуже важко, то рекомендується почати застосовувати протигерпетичні препарати, такі як Ацикловір або його аналоги у допустимо максимально високих дозах.

Лікування повинно тривати не менше 14 днів. Через ризик розриву селезінки рекомендується обмежити фізичні навантаження. Для зниження температури краще не використовувати парацетамол або аспірин. Їх застосування може спровокувати серйозні неприємності з печінкою, особливо у дітей до 12 років. Рекомендується одягатися тепліше.

Мононуклеоз виснажує організм. Щоб одужати, потрібно більше спати, відмовитися від шкідливих звичок, а також уникати ударів та інших травм. А ось планові операції та щеплення потрібно перенести на якомога більш пізні терміни.