28.10.2020, 17:54

Ремонт дерев'яних вікон

Ольга Станішевська | Все новости автора

Вікна з дерева зарекомендували себе досить міцними й екологічними конструкціями. Проте, періодично все-таки потрібно проводити їх огляд та усувати неполадки. За умови, що вікна потребують ремонту, а долучити фахівців немає можливості, ви самі можете зробити відновлювальні роботи. Це значно збереже і фінанси, і нерви.

Для роботи нам будуть потрібні інструменти:

  1. Фен для зняття старої фарби.
  2. Електрошуруповерт, викрутки.
  3. Молоток.
  4. Шпателя для зняття старої фарби та шпаклівки.
  5. Пасатижі.
  6. Стамеска.
  7. Фомка.
  8. Пістолет для герметика.
  9. Шліф машина.
  10. Болгарка.
  11. Рукавички.
  12. Електропилососи.

Також нам будуть потрібні:

  • Засіб для обробки дерева.
  • Шпаклівка — стартова і фінішна.
  • Фарба.
  • Знежирювач.
  • Наждачний папір №80, допускається брати 100 або 120.
  • Невеликий малярський валик і пензлик.
  • Мішки для сміття.

Ремонт віконних рам слід проводити обережно, не поспішаючи.

Технологія ремонту дерев'яних вікон власними силами

  1. Спочатку потрібно встановити, чи можна зняти рами з навісів. Буває так, що спочатку віконні рами ставлять вже в блоках і закладають, це надалі ускладнює проведення ремонтних робіт. Якщо все-таки ви зіткнулися з такою ситуацією, то скористайтеся таким інструментом як фомка. Намагайтеся підняти віконну раму якомога вище. Потім визначте, на скільки можна обрізати петлевий штир для зняття рами, залишивши при цьому 2 см з тією метою, щоб після закінчення ремонту поставити раму назад.
  2. Обстежуємо щілини між рамами. Якщо вони складають 3 мм, ми їх не чіпаємо, якщо значно ширше, то закладаємо шпаклівкою.
  3. Знімаємо фурнітуру: замки та віконні ручки. Якщо подальша експлуатація неможлива, то купуємо нові.
  4. Знімаємо внутрішні й зовнішні рами зі склом. Робимо це дуже акуратно та обережно, щоб не пошкодити рами й не заподіяти шкоди собі.
  5. Прибираємо феном стару фарбу. Спочатку очищаючи дерев'яні рами, потім переходимо до укосів, а закінчуємо підвіконнями. Даний процес потрібно виконувати в добре провітрюваному приміщенні, дотримуючись всіх правил техніки безпеки.  
  6. Знежирюємо очищену і підготовлену поверхню.
  7. Ґрунтовка. Правильніше брати алкідну ґрунтовку. Безумовно, допускається обмежитися тільки знежиренням. Тільки тоді фарба і шпаклівка стануть погано лягати на поверхню.
  8. Шпаклівка. Великі щілини й діри закладають стартовою шпаклівкою. Згодом зашкуривають оброблену поверхню і наносять фінішну шпаклівку. Після висихання поверхню вирівнюють наждаковим папером №100.
  9. Приступають до фарбування в такій послідовності: рами, укоси, підвіконня. Наносять фарбу у два етапи, коли висохне перший шар, наносять другий.
  10. Ставимо на свої місця фурнітуру, вставляємо скло. При необхідності проводиться утеплення рам.


При ремонті вікон переважно підвіконня шпаклювати та фарбувати в самому кінці. Такий підхід заощадить чимало часу, витратних матеріалів та нервів.

теги: