28.10.2020, 18:47

Вологість в приміщенні: причини появи й способи зниження

Ольга Станішевська | Все новости автора

Напевно, ви звертали увагу на те, що ваше самопочуття погіршується, коли ви заходите в незнайоме приміщення. Це швидше за все пов'язано з повітрям, який ви змушені вдихати, перебуваючи всередині. У разі якщо у своїй квартирі ви помітили на стінах цвіль і надлишок вологи, то час замислитися над тим, як все це вивести й знищити. Саме «неправильний клімат» вашого приміщення породжує безліч проблем і велику кількість різних захворювань.

Якою має бути вологість в приміщенні?

У житловій кімнаті вологість повинна бути в межах 60%. Визначити даний коефіцієнт можна за допомогою гігрометра. У літні місяці допускається зменшення коефіцієнта аж до 45%. На людський організм негативний вплив має як надто сухе, так і дуже вологий повітряний простір. Особливо обачними необхідно бути тим, хто вважає за краще довго перебувати в приміщенні з включеним кондиціонером, який здатний «забирати» воду з кімнати, тим самим зменшуючи ступінь вологості.

Висока вологість повітря в житловому приміщенні призводить до розвитку грибка. Цьому негативному явищу може сприяти сушка білизни в кімнаті, процес приготування їжі без включення витяжки, погана або слабка система вентилювання приміщення.

Навіщо необхідно зменшувати вологість у квартирі?

При попаданні в наші легені пліснявий грибок сприяє розвитку алергічного нежитю і бронхіальної астми. У разі якщо людина тривалий час перебуває в приміщенні з підвищеною вологістю, то у нього набагато частіше будуть відзначатися головні болі, закладеність носа, порушення в роботі серцево-судинної системи.

Сучасний спосіб життя сприяє тому, що в нашій оселі завжди спостерігається підвищена вологість повітря. Це пояснюється майже щоденним прийняттям душу, частими праннями білизни й т.д.

Джерела вологості в житловому приміщенні:

  • Дихання людини
  • Прийняття ванни та душа
  • Прання та сушіння білизни в кімнаті
  • Наявність в приміщенні акваріума
  • Наявність кімнатних рослин
  • Процес приготування їжі

 

Як зменшити вологість у приміщенні?

Головним фактором появи цвілі є висока вологість повітря. Для того, щоб ефективно боротися з цим явищем, необхідно встановити першопричину появи вологості.

Якщо підвищена вологість у вашому приміщенні швидкоплинне явище, яке виникає тільки при приготуванні їжі, то ліквідувати її можна швидко за допомогою провітрювання приміщення або застосування обігрівальних пристроїв. Не забувайте, що в таких випадках ваша головна задача полягає в самому ретельному провітрюванні приміщення.

Якщо у вашій кімнаті спостерігається недолік сонячного світла, то це теж може бути однією з причин підвищеної вологості. Для того, щоб зменшити коефіцієнт вологості в кімнаті, потрібно скористатися обігрівальними приладами, які будуть в змозі прогріти все приміщення.

Ще одним чинником високої вологості може послужити поганий стан стелі. Щоб усунути цю причину потрібно просто ще раз обштукатурити стіни й стелю і дати висохнути в порожньому приміщенні без меблів. Бо меблі поглинають вологу, а з часом віддають її. Це ще одна з численних причин підвищення вологості.

Нерідко щільно закриті вікна (наприклад, із пластику) стають причиною додаткової вогкості в кімнаті. Тому дуже важливо замовляти вікна з ПВХ з добре продуманою системою провітрювання.

Дуже важливо продумати, як звести до мінімуму вологість в приміщенні ще на початкових стадіях ремонту, тоді затишок і безпеку вам гарантовано.

теги: