29.10.2020, 08:39

В Україні змінили порядок розрахунку тарифів на тепло: що це означає

В Украине изменили порядок расчета тарифов на тепло

Кабінет Міністрів України затвердив новий порядок формування тарифу на теплову енергію, вироблену з використанням природного газу для потреб населення, установ та організацій. В Україні тариф на опалення будуть розраховувати за новою формулою.

Кабмін змінив порядок розрахунку тарифів на теплову енергію, вироблену з використанням природного газу. Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду 28 жовтня, повідомляє Час Пік з посиланням на Урядовий портал.

Уряд схвалив постанову "Про внесення змін до Порядку розрахунку середньозважених тарифів на теплову енергію, вироблену з використанням природного газу, для потреб населення, установ та організацій, що фінансуються з державного чи місцевого бюджету, її транспортування та постачання", розроблену спільно Міністерством енергетики та Держенергоефективності. 

Зазначається, що запропоновані зміни вдосконалюють механізм розрахунку середньозважених тарифів на теплову енергію, вироблену з використанням природного газу, шляхом обліку двоставкових тарифів на теплову енергію.

Як зазначається у пояснювальній записці до проекту постанови, однією з величин, яка використовується у формулі для розрахунку середньозваженого тарифу, є діючий тариф на теплову енергію, встановлений суб'єкту господарювання, який здійснює діяльність у відповідній адміністративно-територіальній одиниці.

Підприємства у сфері теплоенергетики мають право формувати одноставкові або двоставкові тарифи на теплову енергію. Двоставкові тарифи складаються з умовно-змінної частини та умовно-постійної частини. 

Однак у порядку розрахунку тарифів на теплову енергію досі був відсутній механізм обліку двоставкового тарифу при розрахунку середньозважених тарифів. Своєю постановою уряд врегулював це питання, остаточно дозволивши підприємствам формувати двоставковий тариф. 

Одноставковий тариф передбачає, що всі витрати - постійні. Натомість у тепловій енергетиці двоставковий тариф передбачає і змінні витрати - це, наприклад, зміна кількості теплової енергії, яку використовують споживачі. 

Якщо говорити простими словами, то в той час, коли споживачі використовують більше тепла, воно буде дешевше. Адже й знижується вартість його виготовлення для постачальника.

Читайте також: 

Дощі та сильне похолодання: Україну накриє осіння негода

В Україні різко підскочили ціни на бензин та дизпаливо

Газ у жовтні подорожчав: чи варто очікувати подальшого зростання цін на "блакитне паливо"

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик