31.10.2020, 19:21

Як виглядає невизнана «свобода»: Прекрасний острів – Тайвань

Ольга Ранська | Все новости автора
Тайвань

Тайвань, який офіційно іменується китайською Республікою (не плутати з Китайською Народною Республікою – КНР), – найстаріше з нині існуючих невизнаних держав. Приклад Тайваню унікальний для міжнародної практики: одна з найбільших економік в Азії та світі з високим для регіону рівнем життя, територія, що володіє всіма атрибутами держави (Конституцією, парламентом, урядом, своєю валютою, армією), не визнається як держава більшістю сучасних учасників міжнародних відносин.

Китайська Республика (Zhōnghuá Mínguó) – не повністю визнана держава на сході Азії. Історія цієї країни зародилася на початку минулого століття – у той час, коли людство тільки починало створення сучасного світу. Фактично, країна почала своє існування 10 жовтня 1911 року – у день проголошення її незалежності, але першим днем існування держави вважається 1 січня 1912 року.

Зміст

Як виникли "два Китаї"
Причини виникнення повстання
Як починалася революція
Пошук прихильників і союзників
Боротьба з повстанням
Історичний екскурс
Тайвань у складі Великої Юаньської держави
Життя Тайваню за часів держави Мін
Колоніальний період
Імперія Цін. Тайвань-останній оплот народу Мін
У владі Імперії сонця, що сходить
Острів Тайвань як Китайська Республіка
Тайвань сьогодні
Чисельність населення
Національності, мова
Розміри території
Столиця та великі міста
Прапор Китайської Республіки
Територіальний устрій
Сусідні держави
Форма правління та державний лад
Релігія
Урбанізація
Документи громадян Китайської Республіки 
Світове визнання Китайської Республіки
Китайсь ка Республіка та ООН
Китайська Республіка та ВОЗ 
Чотири азіатських тигра
Засоби масо вої інформації
Зв'язок
Наука і освіта
За що можуть виключити?
Економика
Валюта та курс
Банковська система
ВВП і рівень життя населення
Сільське господарство
Зарплати, пенсії та соціальний захист
Інфляція та криза
Податки
Транспорт і пересування
Медицина та її доступність
Військові сили
Пам'ятки Тайваню і культурна спадщина
Капіталізм «з людським обличчям»
Хто такі «малозабезпечені»?
Що ж далі?
Відділення Тайваню. Співвідношення плюсів та мінусів

Як виникли "два Китаї"

Причини виникнення повстання

Зрозуміло, оголошення самостійності було наслідком якоїсь події, а саме – Сіньхайської революції, яка, в свою чергу, почалася з Учаньского повстання 10 жовтня 1911 р., що було результатом сичуаньского повстання у травні того ж року. Головною метою революції було покінчити з правлячою династією Цін, яка вела незліченну кількість воєн, будучи при цьому безсилою перед своїми сучасно озброєними противниками. Народу імперії Цін банально набридло все, що відбувається в державі. Безкраї військові конфлікти і корупція, марні реформи і не найкращі норми життя – далеко не всі причини повстання армії і населення. Повалення династії було необхідно – як для країни, так і для її народу.

Як починалася революція

Першими збунтувалися жителі повітового центру Сіньцзінь. Так виникла перша битва з цінським режимом. Хоча спроба не увінчалася успіхом, народ не склав зброї, адже ця подія дала найпотужніший поштовх для всього повстанського руху. У недалекому майбутньому по всій території колись могутньої держави, почали запалюватися вогнища повстання. Один за одним повставали міста та їх жителі. Поряд зі звичайними селянами йшли врівень й солдати, які були незадоволені урядом та його управлінням країною. Вони вели за собою час змін.

восстание

Пошук прихильників і союзників

Перелякана стрімким розвалом країни, династія Цін спробувала запобігти своєму краху, нагодувавши народ імперії новими обіцянками. Безсумнівно, це не допомогло. Зупинити сніжний ком не так вже й легко, якщо вже взагалі можливо. Держави-союзники династії (США та Великобританія) відмовили у допомозі, проголосивши нейтралітет. Таким чином у імперського уряду залишилася тільки одна надія – придушити бунт силою. Цінська влада вирішила повернути колишнього генерала Юань Шикая із заслання, який відрізнявся своїм умінням вести війну, і запропонувала йому пост намісника повсталих провінцій. Подібний пост його не влаштовував, але в підсумку він пішов назустріч, при цьому запропонувавши свої умови. Шикай зажадав передачу йому всієї повноти влади у військовій сфері, створення кабінету міністрів і скликання парламенту, а також амністії всіх учасників антиманьчжурського руху і легалізації політичних партій в країні. Спочатку маньчжури не погодилися на подібну пропозицію.

Тим часом антиманьчжурський визвольний рух ставав все більшим і все впливовішим. Проголошення нейтралітетів провінцій, повстання армії, незліченні битви і паніка серед аристократії – революція була в самому розпалі. Зрозумівши, що становище досить напружене, цінська влада запропонувала Юань Шикаю посаду першого міністра. А це місце при державному апараті в умовах революції стало ключовим.

Отримавши посаду головнокомандувача всіх сил держави, Юань не забарився ані дня. Позаяк цінська династія могла бути знищена кимось іншим, він, заручившись підтримкою імперіалістичних держав, готувався до захоплення влади.

Боротьба з повстанням

Для усунення династії Цін, Юань Шикай мав упокорити повсталі провінції і переманити їх на свій бік. Для цього він провів короткочасну військову акцію, що представляє перед народом його задум про придушення бунтівників. Армія Юаня під командуванням воєначальника Дуань Ціжуя почала свій наступ на бунтівників та змітала ряди повстанців один за іншим. Однак, тотальний розгром республіканців не мав місця у планах генерала Шикая, позаяк вони були головним засобом тиску на маньчжурів. Кровопролитна каральна операція донесла до народу його наміри і в той же час не зробила генерала тиранічним нелюдом в очах жителів півдня.

Після розгрому повстанців метою Юаня стали маньчжури. Для розправи з останніми він уклав мирну угоду з їхніми ворогами – республіканським табором. На той час південь і північ втомилися від швидкого, але виснажливого братовбивства. Генерал Юань Шикай розумів, що відновлення кровопролитних битв не призведе ні до чого хорошого. Усвідомивши це, він пішов на переговори з республіканцями про висунення його на посаду тимчасового президента Китайської Республіки. Тепер генерал почав приводити свій план в дію. Для початку він звільнився від усіх обов'язків перед імператорською сім'єю, після розправився з регентами династії, передавши верховну владу в руки слабовільної і контрольованої жінки – імператриці Лун'юй. Потім, він примусив імператорський клан Айсін Геро і всю маньчжурську знати пожертвувати свої капітали на потреби Бейянської армії Шинкая. У підсумку вся вершина Цінської династії майже позбулася свого впливу в державі й могла бути знищена генералом в будь-який потрібний для нього момент.

Юань_Шикай

Юань Шикай, перший президент Республіканського Китаю

Звільнивши північ від маньчжурів, Юань почав переговори з Півднем. Відповідно до укладеного договору, війна в країні припинялася, армії відводилися, а для зміцнення дипломатичних відносин скликався загальний Китайський парламент, на якому буде обговорюватися питання про майбутнє китайської державності. Новонародженій державі потрібен був керівник. Поза всякими сумнівами, єдиним підходящим на цю посаду людиною був Юань Шикай. Проблема була лише в істотних протиріччях між двома сторонами: республіканці стояли за визнання Шикаєм республіки, а на конституційній монархії з безвладним богддоханом на чолі – наполягав генерал. Але так як суперечка між останнім і республіканським табором затягувався, було прийнято рішення виставити другого кандидата на пост тимчасового президента. Ці людиною був Сунь Ятсен. Він не знайшов справжньої влади, проте за його правління в сорок днів Тимчасовий уряд було перетворено на тимчасовий сенат. Однією з умов взяття Ятсена на посаду тимчасового президента була його відставка - в тому випадку, якщо Шикай захоче прийняти умови республіканців і очолити Тимчасовий уряд. Однак до цього не дійшло.

На той момент сили Півдня і Півночі були приблизно врівноважені. Ніхто не хотів війни, але Шикай перервав переговори з Півднем і наполіг на конституційній монархії в державі. Імператорська сім'я відмовилася від прав на правління, а армія генерала дав присягу на боротьбу з республіканською формою правління. Жителі півдня не мовчали і відповіли загрозою громадянської війни. Ситуація загострювалася.

Недовго ворожнеча мала місце між опонентами. Шикай дорожив авторитетом і не відправляв свої війська на розгром республіканців, а останні теж не намагалися підставитися під удар. Південь почав йти на компроміс. Побачивши це, генерал відновив мирні переговори. Нарешті був досягнутий консенсус. Сунь Ятсен зрікся посади тимчасового президента, поступаючись Юань Шикаю, а генерал визнав встановлення республіканського ладу в країні. Незабаром були розроблені умови відмови династії Цін від будь-якого права на правління. Імператорська верхівка домовилася з Шикаєм про збереження всього можливого для себе і клану династії. Сам же імператор зберіг за собою почесний титул, свої маєтки і статки. 12 лютого імператор офіційно зрікся влади, 14 лютого тимчасовий парламент прийняв відставку Ятсена, а вже наступного дня Юань Шикай був призначений тимчасовим президентом Китайської Республіки.

Цей період у китайській історії був переломним, адже династія Цін була останньою, хто правив на території Піднебесної. Юань Шикай та його соратники внесли значні зміни в історію великої імперії, що існувала з давніх часів.

Історичний екскурс

Острів Тайвань існував ще задовго до нашої ери. Як і в багатьох місцях світу, тут жили стародавні люди. До X століття, на острові переважно жило корінне населення, яке з часом було зігнано в гори, які відвідували Острів китайськими експедиціями.

Однак основна історія Тайваню починається з 960 року нашої ери, коли Тайвань неофіційно увійшов у володіння держави Сун (960-1279), заснованого воєначальником Чжао Куан-інем. І тільки у XII столітті острів Тайвань був офіційно введений до складу Китаю. На той час він грав роль острівної частини провінції Фуцзянь.

Тайвань у складі Великої Юаньської держави

У 1210 році з приходом великого Чінгісхана і його нападом на чжурчженів територія майбутньої Китайської республіки опинилася під загрозою захоплення монгольською ордою. До 1280 весь Китай був захоплений, а імперія Сун - повністю знищена. Після того, як хан Хубілай підкорив Китай, то відразу ж проголосив Велике Юаньское держава. Вся материкова і острівна територія імперії Сун, включаючи Тайвань, увійшла до складу новоствореної країни, а Китай перестав існувати як суверенна держава.

Життя Тайваню за часів держави Мін

Після тривалого повстання народу Китаю, яке очолили керівники таємного товариства "Білий лотос", монголів було вигнано з територій Піднебесної. Один з керівників повстання – Чжу Юаньчжан, у 1368 році прийшов до влади, заснувавши імперію Мін, яка проіснувала до 1644 року. У той момент, колись розбиті Темучином, нащадки чжурчженьскіх племен наростили силу і відмовилися платити данину імператору династії Мін. Наступник Нурхаці Абахай – глава повстання – оголосив себе імператором, а також змінив назву династії на Цін.

Колоніальний період

На кордоні XVI і XVII століть, за часів навколосвітніх подорожей, на острів почали вторгатися різні загарбники. Спочатку це були пірати та японські феодали. Вони намагалися захопити владу в деяких містах, але їх спроби були марні, але не поодинокі.

Тайвань_колониальный_период

Тайвань часів колоніального періоду

На початку останньої декади XVI століття на Тайвань потрапили португальці. У зв'язку з надзвичайною красою місцевих пейзажів вони присвоїли острову назву Формоза (з португальської – красивий, прекрасний). У 1624 році острів потрапив під контроль Голландії та її Ост-Індійської компанії. Через два роки на Формозу послала свої військові кораблі Іспанія і змогла закріпитися на острові. Однак вирішальна битва за панування над островом в 1641 році завершилася на користь голландців. Через одинадцять років, у вересні 1652 року, населенню острова набридла Ост-Індійська компанія і в підсумку народ повстав. Причому повстали не тільки китайське населення острова, а й аборигени, що живуть на цій землі з незапам'ятних часів. Обидві сторони втратили багато ресурсів і життів, проте голландських торговців з острова витіснити не вдалося. Тим не менш, не довго тішилася Голландія своєю перемогою. У перший день лютого 1662 року вона припинила своє панування на острові.

Позаяк на материковій частині Китаю творився хаос, то відданий династії Мін воєначальник Чжен Ченгун, після невдачі при захопленні Нанкіна, відчув слабкість династії Цін. Він зрозумів, що потребує надійного тилу для своїх військ. Дивом, Ченгун дізнається від побіжної людини на ім'я Хе Бінь, про чудове місце для військ – Тайвані. Так збіглося, що Хе Бінь раніше працював на Ост-Індійську компанію і був змушений бігти, але позаяк він там працював, то знав багато корисної інформації, яку повідав Чжену. Це допомогло Ченгуну при захопленні острова перемогти. У битві армії воєначальника проти нечисленних голландців загинуло безліч людей. Тільки з боку останніх кількість жертв наближалася до позначки в 1600 осіб. Однак навіть кровопролитне взяття острова армією Чжена не допомогло повернути колись могутню державу Мін.

Це цікаво: Як виглядає невизнана "свобода": "Кавказька Швейцарія" - Нагірний Карабах

Імперія Цін. Тайвань – останній оплот народу Мін

Все більше і більше набігів відбувається на Китай. Маньчжури в союзі з монголами отримали колосальну перевагу перед армією династії Мін. Все більше і більше виснажуючи імперію Мін, опоненти послаблювали країну у всіх сферах впливу. Імператор, відправляючи свою найсильнішу армію під командуванням у Саньгуя на боротьбу проти загарбників і мародерів, залишає центр країни без основного захисту. У 1644 починається черговий заколот селян на чолі з Лі Цзиченом – самопроголошеним імператором. Вони захоплюють столицю держави. Тим часом талановитий полководець У Саньгуй пропускає монгольсько-маньчжурських загарбників до столиці та без особливих зусиль вибиває бунтівників, а після захоплення столиці 6 червня 1644 неповнолітній імператор Айсіньгеро Фуліня був проголошений повелителем всього Китаю. Деяким часом пізніше воєначальник Саньгуй, аби уникнути жертв серед лав своєї армії, присягає на вірність новому правителю.

Боротьба тривала до 1683 року – моменту, поки останній оплот відсічі династії Мін у особі армії Чжена Ченгуна маньчжурам, не був захоплений останніми. На цьому з імперією мін було покінчено. Китай знову втратив суверенітет і став невіддільною частиною держави Цін. А Тайвань був включений до складу провінції Фуцзянь. У 1875 році один з найпрекрасніших міст острова – Тайбей – став північною столицею острова, а в 1886 сам острів став окремою провінцією країни.

У владі Імперії сонця, що сходить

Загарбники – маньчжурська династія – правила імперією Цін з 1645 по 1911 рік, аж до заснування Китайської Республіки. В руках маньчжурів були зосереджені всі важелі влади. Однак в 1895 при Японо-китайській війні цінський уряд був змушений поступитися Тайвань своєму опоненту – Японії.

Невелика кількість території біля острівної держави Японії з часом далп про себе знати. Це й послужило причиною розгляду політики заморської експансії. Можливість захоплення Тайваню Японія розглядала ще в XVI столітті. У той момент оволодіти островом спробував Тойотомі Хідейосі, але через такі причини, як хвороби і збройну відсіч тубільців, безліч подальших спроб також були невдалими. Марні зусилля Японії тривали до 1874 року. У той час вибухнула суперечка між імперією Цин і Японією. Останні вимагали компенсації за померлих солдатів під час спроб захопити острів. Імперія висхідного сонця, зрозумівши, що не готова до війни, отримала компенсацію від Китаю в розмірі 500 000 ямбів і припинила безглузді старання, спрямовані на захоплення острова.

Внаслідок розгрому Китаю в Японо-китайській війні 1894-1895, держава Цін була змушена укласти Симоносекський договір – нерівноправну угоду Цінської та Японської імперіями. Однією з умов договору була передача острова Тайвань Японії навічно. Цей же договір пізніше став однією з причин виникнення російсько-японської війни 1904-1905.

При всьому цьому в 1895 році на Тайвані існувала держава – Республіка Тайвань. Команда чиновників з імперії Цін проголосила про відокремлення острова і заснувала тут свою країну. Це було зроблено для збереження острова у складі держави Цін. З боку маньчжурів це був дуже розумний крок, адже тепер цінські війська могли бути присутніми на острові й чинити опір армії Японії без порушення Симоносекського договору. Однак, країна не проіснувала довго і закінчила своє буття в жовтні 1895 року.

Після знищення тайванської Республіки населення острова висловлювало своє невдоволення у вигляді повстань. Переважна кількість повстань була за часів краху Цінської імперії і проголошення Китайської Республіки. Але кожне повстання було придушене відмінно озброєною японською поліцією.

Це цікаво: Як виглядає невизнана "свобода": Південна Осетія

Після отримання Японією острова, вона тільки через 24 роки почала політику "інтеграції", яка була спрямована на усвідомлення місцевим населенням своєї приналежності до Японської імперії. Подальші двадцять років жителів острова "переробляли" в корінних японців. Були побудовані Японські школи, скасовані тілесні покарання, влада стимулювала корінне населення використовувати японську мову. На відміну від попереднього Уряду, влада Японії набагато більше дбала про своїх підданих.
Під час Другої світової війни острів все ще належав японській імперії і був розділений на кілька префектур, однак після того, як країна, яка першою зустрічає Схід Сонця, зазнала поразки у Другій світовій, Тайвань в 1945 увійшов до складу Китайської Республіки.

Острів Тайвань як Китайська Республіка

Переможений Комуністичною партією Китаю в 50-х роках, Чан Кайши – президент Китайської Республіки з 20 травня 1946 року по 5 квітня 1975 року – втікає на Тайвань і очолює там уряд Китайської Республіки. Після заснування Китайської Народної Республіки 1 жовтня 1949 Кайши володіє тільки Тайванем.

Незадоволені приходом на Тайвань уряду-втікача, жителі острова, проживши трохи більше року у країні з новим державним апаратом, були засмучені рівнем кумівства і корупції, і в підсумку вийшли на мирні антиурядові протести. Влада відповіла на подібні акції з грандіозною злістю і силою. Настрої народу розпалювалися і через деякий час досягли свого апогею. Жителі Тайваню протестували проти дій як і уряду, так і служб поліції і жандармерії.

Вважається, що все почалося з випадку 27 лютого 1947 року в Тайбеї. Того дня агенти Державного Бюро з антитютюнової монополії під час проведення операції на Західній Нанкінській вулиці вилучили контрабандні сигарети у якоїсь 40-річної жінки на ім'я Лінь Цзянмай. Також вони відібрали у неї всі заощадження, після чого Лінь негайно зажадала повернути гроші. Але у відповідь один з агентів пістолетом розбив їй голову. Один з жителів, що кинулися на допомогу пораненої, отримав кулю і помер.

Инцидент_228

Різанина 228

Вранці останнього дня лютого 1947 року, озброєні підневільні генерала-губернатора Тайваню Чень І, без будь-яких попереджень відкрили кулеметний вогонь по беззбройній демонстрації, що вимагала суду над агентами. Від кульових поранень загинула деяка кількість людей. Події цих двох днів іменуються як "інцидент 228 "(або "різанина 228"), і саме з цього моменту починається період" білого терору" – переслідувань і репресій всіх, хто виступає проти уряду Чана Кайши і його партії Гоміньдан. У пям'яти про цю трагедію в Тайбеї відкритий музей і було розбито Меморіальний парк.

Часи "білого терору" почалися з 28 лютого 1947, а закінчилися до 1987 року, через 12 років після смерті Кайши. З 1949, даний період в історії Китаю супроводжувався воєнним станом, який було введено Чаном і тривав 38 років і 57 днів. До 2011 року входило у світову історію, як найтриваліший воєнний стан у світі, проте його було перевершено тривалістю сирійського воєнного стану.

Смерть Чана Кайши поклала край суворому політичному клімату в країні і дала можливість Республіці надалі розвиватися як вільна демократична держава.

Тайвань сьогодні

Современная_Китайская_ Республика

Чисельність населення

На кількість сучасного населення Тайваню колосальний вплив справила велика міграція жителів (1946-1950) материкового Китаю на острів у зв'язку з підставою на континентальній частині Китайської Народної Республіки. Станом на 2011 рік населення Тайваню становило приблизно 23 188 078 осіб. За щільністю населення Китайська Республіка займає 15-е місце у всьому світі, а сама її щільність дорівнює 644,5 чоловік на квадратний кілометр.

Національності, мова

Домінуюча частина населення – етнічні китайці (98%), а решта (2%) – аборигени – населення, що існувало з моменту появи перших людей на острові.

Хоча і офіційна мова країни китайська, але основна частина населення Тайваню говорить на різноманітних діалектах китайської. Прикладами таких можуть служити тайванське наріччя й південноміньскій діалект. Останній має багато відмінностей зі звичайним китайським, але тим не менш користується попитом у понад 70 мільйонів носіїв діалекту. Основними районами поширення даного діалекту є південний схід Китаю і острови Тайвань та Хайнань. Також вважається одним з найдавніших прислівників китайської мови.

Розміри території

Китайська Республіка крім острова Тайвань і трьох невеликих груп островів (Цзіньмень, Пенху і Мацзу), включає в себе ще ряд безлічі дрібних островів. Головний острів Республіки – Тайвань. Розміри його сягають 394 кілометри і 144 кілометри в довжину і ширину, відповідно. Вся територія країни налічує близько 35 980 квадратних кілометра. Острів відділяється від материка Тайванською протокою, ширина якої коливається від 130 до 220 кілометрів.

Столиця і великі міста

Столиця Китайської Республіки – Тайбей, одне з найбільш заселених міст світу. За сумісництвом – головний центр засобів масової інформації Тайваню, а також є найбільшим за населенням містом в країні. Кількість жителів у населеному пункті становить 2 704 810 осіб, що дорівнює 1/9 населення держави. Місто складається з 12 районів різних за населенням і території. Найбільш густонаселеним є адміністративний поділ Даань (Dà'ān), що налічує у своєму складі 313 371 жителів. Тайбей знаходиться в північно-східній частині Тайваню.

небоскреб_Тайбэя

Хмарочос у Тайбеї

улица_Тайбэя

Вулиця у Тайбеї

Друге після Тайбея місто країни – Гаосюн. У цьому місті проживає близько 2 526 128 осіб станом на 2015 рік. Гаосюн розташовується в протилежному кінці острова – в південно-західній частині Тайваню.

Наступний у списку – місто Тайчжун, яке знаходиться на північно-західній частині острова. За адміністративним поділом налічує в собі 29 територіальних одиниць. Колись неабияк відставав за кількістю населення від двох вище згаданих міст, зараз превалює в даній сфері. У 2015 кількість городян наближалася до позначки в 2 744 445. Особливістю даного поселення є співвідношення різних вікових категорій до загальної кількості населення. Наприклад, відсоток літніх людей становить тільки 6,73%, тоді як дорослих – близько 52%.

Ще одне старе місто, яке в наш час процвітає – Тайнань. Складається з 37 районів. Знаходиться по сусідству з другим містом в списку. На початку 2015 року Тайнань містив у своїх рисах близько 1 885 541 жителя.

П'ятим і останнім містом-мільйонером є Таоюань. До 2015 року в місті проживало 2 105 780 осіб.

Це цікаво: Як виглядає невизнана "свобода": "Країна душі" - Абхазія

Прапор Китайської Республіки

Прапор Китайської Республіки був офіційно затверджений у грудні 1911 року. Спочатку він складався з п'яти смуг, розташованих горизонтально, кожна з яких символізувала народи, що входять до територіального складу Китаю. Перша смуга була червоною, за нею йшла жовта, а далі синя, біла і чорна, означаючи маньчжурів, китайців, монголів, мусульман і тибетців відповідно.

флаг_КР

Перший прапор країни служив їй до 1928 року, поки не був прийнятий новий прапор, який використовується і в наші дні. Офіційно новий прапор затверджено 8 жовтня 1928 року. Біле Сонце на прапорі має 12 променів і являє собою дванадцять місяців року і дванадцять китайських традиційних годин. Сонце оточене синім кантонів, що символізує синє небо. Основний же колір прапора – червоний, вважається символом Абсолютно Червоної Землі. Фактично, цей прапор сучасної республіки служить їй з кінця 20-х, проте в період Другої світової війни він був змінений на 5 років, але потім знову повернув свій колишній варіант з переважним червоним кольором.

Територіальний устрій

Територія Китайської Республіки має кілька рівнів поділу. Насамперед, країна ділиться на дві нерівні між собою провінції – провінцію Тайвань і провінцію Фуцзянь. Перша включає в себе основну територію всієї країни. Також в перший рівень розподілу входять міста адміністративного підпорядкування, про які ми вже згадували: Тайбей, Гаосюн, Тайчжун, Тайнань, Таоюань. Проте, ці міста належать і до другого рівня сучасного адміністративного поділу Тайваню.

У другій рівень входять вищевказані міста центрального підпорядкування, а також міста провінційного підпорядкування і повіти. В даний час існує тільки три міста провінційного підпорядкування: Синьчжу, Цзілун і Цзяї. Всі вони знаходяться в провінції Тайвань, а кількість населення в них коливається в межах від 270 000 до 420 000 жителів.

карта_Тайваня

Повіти є невід'ємною частиною адміністративного поділу Китайської Республіки. На наш лад повіти – це щось схоже на області зі своєю столицею. До складу провінції Тайвань входять 11 повітів, в той час як інші 2 повіту числяться в складі провінції Фуцзянь. В останній провінції знаходиться найменш населений повіт – Цзіньмень. Кількість його жителів – 9944. У той час як найбільший за кількістю населення повіт Чжанхуа, з кількістю громадян в 1 307 286, знаходиться в провінції Тайвань.

До складу третього рівня розподілу входять міські райони, столиці повітів – міста Повітового підпорядкування, а також міські та сільські Волості. Кількість адміністративних поділів третього рівня налічує в себе 368 одиниці.

Четвертий рівень складається тільки з сіл. Загальна кількість подібних поділів – 7830.

П'ятий рівень найменший, але при цьому також найбільш численний через своїх розмірів. Основна одиниця п'ятого рівня – сусідство. По всій країні налічується 147 940 таких адміністративних поділів.

Сусідні держави

Китайська Республіка знаходиться на острові і тому не має сухопутних кордонів з іншими країнами і не межує з державами навіть в повітряному і морському просторі так як острів знаходиться на відстані від материка і інших островів. Тайвань має невелику кількість сусідів. Головним країною-сусідом, в складі якої раніше знаходився Тайвань, безпосередньо є Китайська Народна Республіка. На півдні розташовуються Філіппіни, а на північному сході – Республіка Корея і Японія.

Формоза

Форма правления и государственный строй

До 70-х років у Китайській Республіці переважала автократія, очолена Чаном Кайши та його політичною партією. Однак, після смерті Чана країна, входячи в сучасність, змінила форму державного ладу на президентсько-парламентську республіку. Ця форма правління використовується й донині.

Політичний порядок в країні відповідає її формі правління. Сучасний державний устрій КР визначають як багатопартійну демократичну республіку з сильною президентською владою.

Президент обирається всенародним голосуванням на 4 роки. Він же стверджує Уряд та його главу. Існує пост віце-президента, який іде на вибори разом з президентом.

Серед урядового апарату існують основні і другорядні партії. Існує близько 80 партійних об'єднань, але головними є лише дві: Гоміньдан, заснована в той же десятиліття, що і Китайська республіка, і Демократична прогресивна партія. У 2004 з'явилася "Велика Синя коаліція", що об'єднувала в собі безліч малих партій. Даний союз був протиставлений партії Гоміньдан через її надмірну впливовості.

Адміністративний апарат країни складається з п'яти юанів: Виконавчого, Законодавчих, Судового, Екзаменаційного і Юаня контролю. Ці п'ять "міністерств" в своєму роді забезпечують функціонування всієї держави. П'ять Юанів поділяються на "подміністерства" і різні департаменти.

Родзинкою країни є виборча система. Подібна система передбачає видачу двох бюлетенів в одні руки. Таким чином в парламенті залишилося тільки 113 місць з 225. Така система зустрічається у Японії і Німеччині, але система Тайваню більш схожа з японською.

Релігія

Релігія була занесена на острів в XVII столітті і поступово сформувалася як форма "народного буддизму" (чай-хао). А прототипами ряду місцевих божеств були харизматичні люди, які займалися вирішенням соціальних та гуманітарних проблем. Тому сьогодні буддизм є найбільш поширеною і офіційно визнаною релігією республіки (94% віруючих).

У країні 82% релігійних жителів і 18% не релігійний. Крім буддизму поширені вчення конфуціанства і даосизму. Цим віруваннями дотримуються близько 94% віруючих громадян. Близько 4,5% – послідовники християнства та ісламу. Решта 0,5 – інші віри.

храм_Конфуция

Храм Конфуція

Урбанізація

Підйом ролі міст у розвитку суспільства і зростання чисельності міського населення - подібні процеси спостерігаються сьогодні в багатьох країнах, Східної Азії та Китайська республіка – не виняток. За 40 років вже сучасного Тайваню населення переважної кількості міст острова збільшилася приблизно в 2-3 рази. Однак, обмежена територія держави дає привід задуматися про раціональне розміщення громадян. Так, велика частина населення країни живе в містах, але через домінуючою народжуваності над смертністю острів в недалекому майбутньому може перетворитися в один величезний місто. Зрозуміло, влада вживає заходів з приводу цієї проблеми, встановлюючи дорогі ціни на землю, щоб направити забудову будівель вгору.

урбанизация

Проте, досить велика кількість громадян країни все ще живуть в селах і сеоищах. Їх кількість приблизно дорівнює половині населення всіх великих міст.

Документи громадян Китайської Республіки

Паспортна служба Китайської республіки була заснована в 1912 році. Після відділення Тайваню від материкового Китаю в 50-х, паспортна служба була змушена переїхати на острів. Стиль паспортів майже не змінився, а тільки вдосконалювався з роками.

З 2008 року в Китайській Республіці почали видаватися сучасні біометричні паспорти. Оформлені за міжнародним стандартом відрізняються тільки картинками з визначними пам'ятками на сторінках для віз і, власне, мовою. На тайваньських паспортах всі дані написані на двох мовах. Перша мова викладу – це традиційна китайська, а друга – інтернаціональна мова – англійська.

На обкладинці паспорта є символ Китайської Республіки – біле сонце на тлі блакитного небосхилу. Кожна сторінка містить захисний водяний знак. Цим знаком є ​​Нефритовая гора – найвищий пік країни. Паспорт Китайської Республіки вважається одним з кращих, адже його власники можуть відвідати велику кількість країн без візи.

паспорт_Тайваня

Паспорт Тайваня

Проте, поряд з плюсами існує і багато мінусів. Одним з таких недоліків є повна заборона на в'їзд і транзит громадян Тайваню в деякі країни світу. Яскравим прикладом такого ембарго є Грузія.

Світове визнання Китайської Республіки

Відділення від держави – нелегка справа. Незважаючи на досить довге існування як самостійної країни (вже 67 років), Тайвань визнаний лише 23 державами. В основному, це невеликі країни, які були створені пізніше відділення Тайваню від Китаю. Лише тільки дві держави – Ватикан і Панама – були засновані до поділу Китаю на КНР і КР.

карта

Зеленим кольором виділені держав, що визнали Тайвань:

Беліз, Буркіна-Фасо, Ватикан, Гаїті, Гватемала, Гондурас, Домініканська Республіка, Кірібаті, Маршаллові Острови, Науру, Нікарагуа, Палау, Панама, Парагвай, Сан-Томе і Прінсіпі, Сальвадор, Свазіленд, Сент-Вінсент і Гренадіни, Сент-Кітс і Невіс, Сент-Люсія, Соломонові Острови, Тувалу

Китайська Республіка та ООН

Китайська республіка неодноразово намагалася увійти до складу Організації об'єднаних націй, після того, як була виключена звідти в 1971 році. Протягом багатьох років Китайська Республіка домагається членства в ООН, щороку подаючи заявку на вступ до цієї організації. Тайвань не змирився з тим, що права 23 мільйонів жителів країни не враховані в такій важливій міжнародній організації. Кожен раз, подаючи заявку і сподіваючись увійти в ООН і вирішити конфлікти з КНР мирним шляхом – країна отримує відмову. Незгода ООН на вступ КР обумовлена протидії Китайській Народній Республіці. Проте, і сама КНР виступає проти прийняття Тайваню до складу ООН, вважаючи її прийняття в таку організацію фактичним визнанням острівної країни, як суверенної держави.

Хоча багато держав мають відносини з Китайською Республікою, наприклад такими країнами є Росія, США, Великобританія, Бразилія, Канада тощо, але на світовій політичній арені ці країни не визнають Тайвань як суверенну державу.

Китайська Республіка та ВООЗ

Китайська Республіка намагалася отримати членство не тільки в ООН. КР намагалася увійти до Світової організації охорони здоров'я, але всі спроби були марні, навіть з грандіозними витратами Тайваню на допомогу охороні здоров'я у всьому світі. У травні 2016 року Китайська Республіка все ж отримала членство у Світовій організації Асамблеї Охорони здоров'я. До цього року не вдавалося, позаяк Пекін блокував будь-які зусилля Тайваню увійти до складу міжнародних організацій. Однак в цьому році уряд КНР змінило свою політику по відношенню до Тайваню і посприяв прийняттю Китайській Республіці у ВООЗ.

Чотири азійських тигра

Об'єднання Південної Кореї, Сінгапуру, Гонконгу і Тайваню приносило користь всім державам союзу за рахунок дешевої робочої сили і торгівлі між членами союзу. Союз був заснований для підвищення рівнів економіки кожної з країн. Це об'єднання входить у двадцятку найбільших експортерів світу.

Засоби масової інформації

Як і в багатьох сучасних країнах, в Китайській Республіці працює безліч ЗМІ. Причому є, як і радіостанції, так і телеканали, і газети.

Більшість острівних радіостанцій і телеканалів, були засновані ще в минулому столітті. Наприклад, створена в 1928 році радіостанція під назвою Broadcasting Corporation of China, функціонує і до наших днів. Старі компанії в основному були тільки державні. Приватні ж радіостанції почали з'являтися незадовго до початку 21-го століття. Такими прикладами можуть служити приватні радіостанції Hit FM і Kiss Radio Taiwan, засновані в 1998 і 1995 роках відповідно.

Телевізійні засоби масової інформації почали розвиватися з винаходом телебачення. Перший державний телеканал був заснований в далекому 1962 році. Основний телерадіокомпанією на острові є Taiwan Broadcasting System (TBS), яка запускала в ефір такі канали, як Chinese Television System і Public Television Service.

СМИ_ТАйваня

ЗМІ Тайваня

Влада Тайваню не блокує іноземних частот і телеканалів. Також не протистоять друкованим ЗМІ на увазі програми інтеграції в світове співтовариство. Відомою на Тайвані газетою-журналом є "Тайванська панорама". Дане видання публікується один раз в два місяці російською мовоюі демонструє всі аспекти політичного, культурного та економічного життя Китайської Республіки для російськомовних читачів. Журнал почав видаватися в травні 1994, помінявши кілька разів свою назву, проте в 2003 повернувся до колишнього найменуванню.

Зв'язок

Система телефонного зв'язку Тайваню організована відмінно. Будь-який дзвінок можна зробити з телефону-автомата (працюють за магнітними картками), які встановлені повсюдно. Телефонні карти продаються в готелях, поштових кіосках і телеграфних відділеннях. Внутрішньоміські дзвінки коштують близько 1 тайванського долара за 3 хвилини, міжміські в межах острова – 5 тайванського доларів за 3 хвилини. Великого охоплення на Тайвані досягла і стільниковий зв'язок. Так, ще в 2002 р кількість стільникових номерів на острові перевищила чисельність населення. Обмежений розмір ринку і перенасичення привели до жорсткої конкуренції серед мережевих операторів: вони змагаються, щоб збільшити свою частку на ринку за рахунок більш якісних послуг, новітнього обладнання та конкурентоспроможних цін. Відтак Тайвань займає перше місце в світі по числу номерів стільникового зв'язку на душу населення. Найбільшим постачальником телекомунікаційних послуг на Тайвані є «Chunghwa Telecom», вона ж – один з лідерів галузі в Азії за обсягом виручки. З 2011 року жителі Тайваню мають можливість підключатися до безкоштовної мережі бездротового інтернету iTaiwan. Острів став одним з перших місць на планеті з масовим безкоштовним wi-fi.

Наука та освіта

Сучасна система освіти Китайської Республики багато чим зобов'язана Чану Кайши. Так, його реформи згубили безліч людей, але завернули у процвітання сьогоднішню освітню систему. Завдяк все тієї ж міграції 50-х років, на острів втекли безліч вісококваліфікованіх кадрів, які б не цінуваліся в КНР. Це спріяло розвитку економічної сфери Тайваню.

Основне освіта – середня, виходить, це 9 років звичайної школи.

школа_в_Тайване

Школа у Тайвані

Не можна не зауважити, що вся сфера переважно орієнтована на "технарів", тобто учнів технічних спеціальностей. Провідні фахівці випускаються в сферах математики, фізики та хімії. Єдина проблема, що виникає в такому способі отримання освіти населенням – непропорційність розвитку технічних і гуманітарних наук. У всякому разі, країні з невеликою територією розумно робити ставку на технології, що уряд Тайваню, власне, і зробив.

Найвідоміші, але далеко не єдині вищі навчальні заклади Китайської Республіки – Національний університет Тайваню і Бейянське військово-медичне училище. Перший навчальний заклад в основному орієнтовано на вчених природничих наук, тоді як друге – на висококваліфікованих медиків.

Национальный_униврерситет_Тайваня

Національний університет Тайваню

Вся система освіти республіки була піддана критиці через вимоги від учнів занадто багато чого. Для навчання в університетах Тайваню потрібно мати ґрунтовний багаж знань. Школа дає певний запас знань і умінь, проте в вузах вимагають більше, ніж дають в школах. Тобто, учень повинен проявляти інтерес до навчання, щоб отримати держбюджетне місце, а не просто добре вчитися. Також, у вузах Китайської республіки має місце сувора система навчання. За недбале ставлення до навчання у всіх, без винятку, університетах Тайваню, існує ризик бути відрахованим за подібне ставлення до навчального процесу.

За що можуть відрахувати?

Наприклад, перший курс університету є фактично підготовчим і знання даються непоглиблені, але при цьому великий акцент робиться на виховання дисципліни (ось вам і національні особливості!). А для цього існують і спеціальні заняття, наприклад, підмітання. Напевно, звичайно, комусь це здається смішним, але цілий рік, у зручний для себе час протягом 1 години студент підмітає коридори вузу, а для контролю до нього прикріплюється куратор – військовий офіцер! Потім потрібно ще і здати залік з цього дивовижного предмету, інакше студента вважатимуть безвідповідальним і відрахують з університету.

Ще особливість: студент не має право працювати, але якщо йому це необхідно, то він повинен отримати офіційний дозвіл. Варто відзначити, що репетиторство в країні не вважається роботою, тому студент може сміливо на цьому заробляти.

Наступною сходинкою вищої освіти є магістратура. Навчання на магістра може тривати від 2 до 7 років. Після цього фахівець повинен скласти іспити, дипломну роботу і дисертацію. До речі, навчаючись на магістратурі, студент може отримувати 700 доларів державної стипендії (незалежно від наявності громадянства). Максимальний термін дії стипендії – 5 років, але вона може бути в будь-який момент відкликана навіть за те, що студент не дуже активний в житті університету. Втім, відновити її можна буде на наступний рік.

З цікавих особливостей навчання варто також відзначити, що відразу після закінчення навчання диплом не видається, а випускник направляється на практику протягом року, за яку йому нараховуються бали і тільки при оптимальній їх кількості студент стає фахівцем. До речі, бали отримують і в ході навчання. Відтак пропуск уроку або не готовність до відповіді може привести до їх недобору, у результаті чого студет залишиться на повторний курс.

Економіка

Економічна система Тайваню заснована на структурі капіталізму. При використанні системи минулого століття, країна займає 30-е місце в світі за паритетом купівельної спроможності. Незважаючи на територіальний розмір країни і невелике населення, вона має місце в боротьбі серед найбільш економічно розвинених країн світу.

Валюта та курс

Китайська Республіка має свою валюту. У народі іменується "юанем", а офіційно називається Новий Тайванський долар (НТД). Введена дана грошова одиниця була 15 червня 1949 року. Заміна колишнього Тайванського долара, за великим рахунком, була спрямована на боротьбу з інфляцією в державі. Отже, при введенні в обіг стара валюта змінювалася на нову за курсом 40 000 до 1. Сучасний курс одного долара США дорівнює приблизно 30%.

тайваньский_доллар

1000 НТД

Банківська система

Уряд Тайваню переслідує політику іноземних банків у своїй країні. Станом на 2015 рік в Республіці функціонують 40 тайванських і 28 іноземних банків. Залучаючи іноземні банки, Тайбей створює глобальний фінансовий ринок в країні, що сприяє розвитку економіки. Держава повністю контролює кілька банків країни. На сьогоднішній день золотовалютні резерви тайванської Республіки складають близько 400 мільярда доларів і займають 6 місце в світі за даним показником.

ВВП і рівень життя населення

Позаяк Тайвань характеризується як «одна з найбагатших країн Азії», то і рівень життя тут досить високий. У 2016 році країна посіла 22-е місце в світі за цим показником (дані американського щомісячного журналу «Global Finance»).

У період з 1980 по 2014 рік внутрішній валовий продукт зріс з 42 млрд до 523 млрд доларів США. ВВП Тайваню сьогодні становить 0,84% світової економіки. Найбільша частка прибутку надається сферою послуг. ВВП на душу населення становить 46800 USD. Не дивно, що при таких грошових ресурсах, 99% населення країни не відчуває фінансових труднощів і користується плодами економічного процвітання. За межею бідності знаходиться всього один відсоток тайванців, дохід яких менше мінімального прожиткового рівня.

Дослідження показують, що рівень безробіття на Тайвані низький – у2016 році він склав 3,96%, а перспективи зайнятості продовжують поліпшуватися і Тайванський ринок праці є одним з найбільш процвітаючих в регіоні.

Розмір середньої заробітної плати найманих службовців у промисловій сфері та сфері послуг у 2016 р.склав 1 573 дол. США.

Найвищі зарплати – у лікарів та вчителів. Зарплата головного лікаря вище зарплати президента (!!!).

Чоловіки на Тайвані в середньому заробляють більше жінок.

тайвань

Сільське господарство

Хоча сільське господарство острова стало основою для економічного "дива" Тайваню і в 1951 році на нього припадало 35,8% ВВП, то сьогодні воно займає скромне місце і становить лише близько 3% ВВП (1 млрд доларів США).

Незважаючи на те, що тільки чверть площі Тайваню підходить для сільського господарства, практично всі сельсхозугодья інтенсивно культивуються, а в деяких районах збирають два і навіть три врожаї на рік. Але оскільки зростання сільськогосподарського виробництва відбувається не так швидко, уряд впроваджує сучасні методи управління фермерськими господарствами, щоб поліпшити системи виробництва і розподілу. В результаті на острові в значному масштабі вирощують рис, Зернові, цукрова тростина, кокоси, бамбук, сорго, чай, тропічні фрукти і овочі. Різко зросло виробництво і споживання м'яса, тому в тваринництві провідне місце належить розведенню свиней і птиці. Непогано розвинене рибальство.

Експортними продуктами є риба, аквакультура і морепродукти, консервовані і заморожені овочі, зернові продукти.

Збільшився й імпорт сільськогосподарської продукції у зв'язку зі вступом республіки до СОТ.

Зарплати, пенсії та соціальний захист

Економіка прекрасного острова Тайвань дозволяє державі частково забезпечувати своїх громадян. Інвалідам і пенсіонерам покладаються щомісячні виплати в залежності від їх доходу. Подібні пільги дозволяють людям спокійно жити і не лякатися бідності. Наприклад, щоб прожити в столиці, потрібно заробляти близько 350 доларів на місяць, а якщо обрати будь-яке провінційне містечко, то сума зменшується приблизно вдвічі. Не дарма за версією InterNations, у 2016 році Тайвань визнано кращою державою для проживання експатів – людей, видворених з рідної країни.

Інфляція і криза

У період кризи 2007-2010 років Тайвань без зайвих зусиль виплутався з економічної пастки. З такою сильною економікою це не склало труднощів. Станом на 2013 рік рівень інфляції склав всього 0,64%. Говорячи не сухою математичною мовою – це чудовий показник для будь-якої країни світу. Тайванський уряд доклав колосальних зусиль для позбавлення від рівня інфляції в 61% в березні 1974 року.

Податки

Дану сферу економіки в країні регулює законодавчий Закон. По суті, в країні немає Податкового кодексу. Тільки ряд законів, які регулюють правила сплати податків.

Основним законом, який регулює доходи фізичних осіб та отримання прибутку підприємств є Закон про прибутковий податок. Оцінка індивідуального прибуткового податку на Тайвані відбувається за місцевими правилами. Особи вважаються жителями Тайваню в плані оподаткування, якщо вони або проживають там постійно, або знаходяться в країні більше 183 днів у податковому році. Весь отриманий прибуток юридичних осіб на Тайвані оподатковується податком на прибуток підприємств.

Існує податок, спрямований на припинення спекуляцій з нерухомістю. З урахуванням вартості життя в 2011 році уряд Китайської Республіки ввів новий податок на розкіш. Закон передбачає стягнення 15%-го податку з власників других будинків, які продають їх протягом одного року з дня покупки. Крім того, стягується 10%-й податок з продажів об'єктів, що належали особі протягом 1-2 років. Дані, отримані вже в кінці того ж року показали, що цей податок справив бажаний ефект: середня ціна на житло в Тайбеї впала майже на 12% при одночасному зниженні загального обсягу угод з нерухомістю по всьому острову майже на 15%.

Транспорт і пересування

Позаяк Китайська Республіка – острівна держава, то пересування в сусідні держави здійснюється за допомогою сухопутного і повітряного транспорту. І перший, і другий використовуються дуже часто. Кораблі - здебільшого для вантажних перевезень, а літаки – для пасажирських.

Незважаючи на невизнаність республіки як держави, вона має безліч рейсів з різними країнами – як з, так і в неї.

По частині внутрішнього транспорту Тайвань має прекрасно розвинену інфраструктуру. Головні міста країни пов'язані між собою тайванською високошвидкісною залізницею, протяжністю 335 кілометрів. Пасажиропотік становить в середньому 3 000 000 пасажирів на місяць. Громадянам Тайваню можна трохи позаздрити, адже вони можуть дістатися з одного кінця країни в інший за 2 години.

поезд

Високошвидкісний поїзд

Для залучення пасажирів на переміщення між містами швидкісним поїздом, до станцій, що лежать відносно далеко від міста, ходять безкоштовні автобуси.

Міський транспорт також високорозвинений. У столиці є метрополітен, що охоплює всі частини міста. Підземні поїзди є і в Гаосюні. В інших містах адміністративного значення метрополітен в даний момент або будується, або проектується.

Медицина та її доступність

Охорона Здоров'я Тайваню знаходиться на високому рівні. Основні проблеми цієї галузі – захворювання серця й ожиріння. Система захисту здоров'я громадян, відома під назвою Національна медична страховка, забезпечує свій протекторат всім жителям країни. Кошти на своє існування бере як податок із зарплат фізичних та юридичних осіб.

Не тільки звичайні жителі фінансують систему охорони здоров'я. Її бюджет поповнюється країною і благодійними внесками. Так, тут теж можна позаздрити населенню Китайської Республіки, адже в разі проблем зі здоров'ям держава не кине своїх громадян напризволяще.

Треба зауважити, що кожен  (!) медичний заклад має власне аптечне відділення, яке видає виписані ліки. Воно видається в спеціальному пакеті з ім'ям пацієнта, його віком, датою видачі, назвою лікарні з адресними даними, телефоном і розкладом. Як правило, всі прописані ліки розкладаються по окремих пакетах за кількістю щоденного прийому, а загальна тривалість лікування становить три дні, після чого пацієнт або одужує, або знову йде до лікаря.

департамент_здравоохранения

Департамент охорони здоров'я

Що стосується цін на ліки, то тут вони досить низькі. Особливо це стосується ліків місцевого виробництва – вони не тільки дешевше зарубіжних аналогів, але й абсолютно не поступаються їм за якістю. Рахунки за лікування йдуть безпосередньо в Національне управління охорони здоров'я, яке їх і оплачує, стягуючи з громадянина всього лише 2% вартості послуги. Це найнижчий тариф у світі!

Варто зауважити, що в клініках надають не тільки традиційну висококваліфіковану допомогу, а й послуги нетрадиційної медицини, яка користується славою і за межами Тайваню. Так, багато місцевих жителів довіряють народній медицині і активно застосовують зілля, харчові добавки та різні відвари. Але тут всі подібні ліки, перш ніж потрапити на прилавки, проходять ліцензування і обов'язкову сертифікацію.

На Тайвані немає ендемічних захворювань, малярії та інших хвороб, властивих країнам Південно-Східної Азії. Обов'язкового сертифіката про щеплення при перетині кордону не потрібно, але рекомендовані щеплення від туберкульозу дифтерії, тифу, гепатиту А і В, холери. Обов'язковий лише сертифікат про щеплення проти жовтої лихоманки.

Державне медичне страхування стає доступним кожній людині, якщо він проживає на території Тайваню не менше 4-х місяців і має сертифікат тривалого перебування. Пільги на медичне обслуговування в цьому випадку поширюються і на всіх непрацюючих членів його сім'ї.

Іноземцям при відвідуванні Тайваню рекомендується мати медичну страховку міжнародного зразка, інакше всі медпослуги будуть надаватися виключно на платній основі.

Розвинена система охорони здоров'я дозволяє проживати жителям Тайваню в середньому до 80 років. Таким чином медицина КР є однією з кращих у всьому світі.

Військові сили

ВС_Тайваня

Чисельність

Як і у всіх держав, у Китайської республіки є своя армія. Кількість призовного складу на рік-близько 70 тисяч, розділеного на сухопутні, морські та повітряні сили. Активний Регулярний склад складається з 22 тисяч чоловік. У тайванських військах немає контрактної армії – тільки громадяни Республіки.

герб_ВМС_ТайваняВиди техніки та їх кількість

Армія Тайваню включає в себе сухопутні війська, ВМС, ВПС, берегову охорону і військову поліцію. Вся армія розташовується на двох військових базах – Су Ао, на північному сході острова і Цзо ін біля міста Гаосюн. З причини територіальних властивостей, сухопутні війська розвинені не так сильно, як ВМС і ВПС.

У ВМС служить 49 тисяч осіб. Військово-морські сили включають в себе як високотехнологічну сучасну техніку, так і не сильно застарілу техніку минулого століття. Серед техніки можна виявити фрегати, міноносці, десантні кораблі, підводні човни, ракетні катери і патрульні кораблі.

герб_ВВС_ТАйваня

ВПС Китайської Республіки захищають повітряний простір острова Тайвань від нападів КНР. ВПС складається з декількох тактичних крил, до складу яких входять від двох до п'яти винищувальних груп. Однак крім останніх, в крила входять фотографічні, навчальні, пошуково-рятувальні групи. Серед повітряних машин є навчальні літаки, авіаційні комплекси радіовиявлення і наведення, багатоцільові винищувачі і деяка кількість вертольотів.

В основному, вся техніка куплена в різних країнах. Наприклад, фрегати "Лафайєт" придбані у Франції, а ударні вертольоти AH-64E Apache куплені в США. Однак, є також і техніка, вироблена в самій Китайській республіці.

Іноземні війська були присутні у великих кількостях тільки протягом декількох років після від'єднання Тайваню від усього Китаю. Так, Зараз на острові присутня незначна чисельність американських військових для проведення навчань, які відбуваються кожні два роки.

Оцінка сил КР та її опонентів

Слабкість флоту і ВПС не дозволяє змагатися Китайській республіці з її головним опонентом-КНР. Фактично, при масштабному військовому вторгненні КНР на територію Тайваню, останній країні залишиться розраховувати тільки на підтримку США. Потужність всіх військових сфер КР поступається КНР в кілька разів. Тому Тайвань здебільшого купує техніку, а не виробляє її.

военная_база

Військова база Су Ао

Пам'ятки Тайваню та культурна спадщина

Всі категорії культури Китайської Республіки йдуть нога у ногу один з одним. Народ Тайваню поважає давні традиції і не забуває рухатися вперед.

Нечисленні пам'ятки острова обумовлені малою кількістю об'єктів архітектури, але враження, отримані від побаченого, перекривають всі недоліки.

башня_Тайбэй

Вежа Тайбей 101

В основному всі культові споруди знаходяться в Тайбеї. Відома вежа Тайбей 101 вражає своїм одночасно об'єднаним стилем постмодерну і древньої китайської архітектури, видом і висотою, а з її оглядових майданчиків відкривається незвичайний вид навколо до самого горизонту. Яскраві вогні торгово-розважального кварталу Сіменьдін огорнуть вас денним світлом навіть в найглибшу ніч. Безсумнівно, полюбили історію Китаю, варто відвідати меморіал Чан Кайши – будівництво, зведене на честь першого президента самостійної Китайської Республіки. Любителям науки буде цікаво відвідати побудовану в кінці минулого століття обсерваторію Лулінь, названу на честь гори, на якій вона розташована.

Симэньдин

Сіменьдін – тут світло вдень і вночі

Культурна спадщина Тайваню також не займає останніх позицій. Такі вірші як "Тайвань зелений" змушують задуматися про історію і сенс цих багатовікових воєн між людьми, про відданість Батьківщині і про сили, що стоять вище людства. Бейганський міжнародний музичний фестиваль познайомить з чудовим світом духовної музики, в той час як Тайванська опера перенесе глядача в епоху самураїв і китайських свят з фейєрверками. А Тайбейський кінофестиваль і премія Golden Horse представить сучасний кінематограф китайських народів у всій красі. Безумовно, культура Тайваню – це однозначно те, з чим потрібно познайомитися ближче.

Острів Тайвань очима Андрія Панкратова

Капіталізм «з людським обличчям»

Незважаючи на капіталістичний шлях розвитку Тайваню, політика соціального забезпечення тут заснована на 3-х принципах:

  • підвищення добробуту;
  • розподіл суспільного багатства;
  • «створення мирного і благодатного суспільства».

Для задоволення зростаючих потреб населення уряд розширює спектр соціальних послуг, щоб забезпечити достатню підтримку соціально і економічно неблагополучних категорій «для створення гармонійного суспільства» (ось це принципи!). Тому соціальна підтримка так би мовити «незаможного» населення з боку держави досить помітна. Мільярди доларів виділяються на програми соціального забезпечення, які пропонують різні види допомоги окремим особам і сім'ям з низьким рівнем доходів.
Такі люди активно користуються державними позиками на будівництво житла, найбільш нужденним квартири надаються безкоштовно (хоч і не найкомфортніші). На додаток до фінансової, наймані працівники з сім'ями отримують допомогу з працевлаштування, допомогу в освіті для дітей шкільного віку.

Є спеціальні програми охорони здоров'я для матерів з дітьми. Крім того, уряд виплачує в повному обсязі медичну страховку сім'ям з низькими доходами і надає невідкладну допомогу в разі необхідності.

Існують також громадські організації, наукові установи та приватні фонди, які співпрацюють з державними установами в наданні допомоги бездомним громадянам (хоча побачити бездомних і жебраків практично нікому не вдається. Це відноситься і до убогих кварталів - їх просто немає).

Хто такі «малозабезпечені»?

А тепер про поняття "малозабезпечені" або "низький дохід" для Тайваню. Сім'я розглядається тут як бідна або з низьким рівнем доходу, якщо її середньомісячний дохід не досягає прожиткового мінімуму, який встановлений для кожного міста або провінції (це ж треба!). А в такому становищі знаходиться менш ніж 1% населення. І якщо комусь здалося, що середня зарплата в 1,5 тис. дол. США це не так вже й багато, то треба знати наступне: для задоволення основних потреб сім'ї (харчування, одяг, квартира і освіту) в місті Тайбей (тобто у столиці!) необхідно заробити хоча б 337 дол. США на місяць!!!! Однак, "у глибинці " ця сума буде іншою. Наприклад, у Цзіньмені потрібно заробляти тільки 171 дол. США на місяць.

Крім сімей з низькими доходами, уряд надає підтримку літнім людям та інвалідам, які не в змозі працювати. Так громадяни старше 65 років, середній дохід сім'ї яких менше або дорівнює 1,5 мінімальних щомісячних витрат (не зарплат!), отримують щомісячні субсидії в розмірі $174. Літні люди із середнім доходом сім'ї від 1,5 до 2,5 мінімальних щомісячних витрат, мають право на щомісячні субсидії розміром $87.

Відтак, виходячи з вищесказаного, можна стверджувати, що бідність на Тайвані практично ліквідована!

Ще одна радісна новина для трудящих Тайваню: з 1 січня 2017 року набув чинності Закон Про трудові стандарти, за яким максимальна кількість робочого часу скоротилася до 40 годин на тиждень. Крім того, у найманих службовців тепер має бути два вихідних: 1 – обов'язковий і 1 – за домовленістю з роботодавцем.

А ось новина, яка викликає у населення невдоволення. У зв'язку з неминучим при існуючій системі банкрутством пенсійних фондів країни, в найближчі 15 років Тайванський уряд має намір провести реформу пенсійної системи. Серед її головних напрямків – припинення або скорочення для деяких категорій держслужбовців і викладачів пільг. Наприклад, припинення доходять до 90-98% коефіцієнтів заміщення пенсією платні і скорочення річних дивідендів (зараз вони складають 18%) зі спеціальних банківських накопичень (однак дивіденди в розмірі 18% збережуться для тих громадян, розмір пенсійних виплат яких складе близько 1 тис.дол. США. А ми пам'ятаємо, що для життя в столиці достатньо 337 дол. США. Ось вона, гідна старість!). Крім того, Уряд має намір підняти вікову планку початку пенсійних виплат до 65 років, а також підвищити ставки внесків для поповнення пенсійного фонду.

Що ж далі?

Унікальність Тайваню полягає в тому, що це, мабуть єдина азіатська держава, яка побудувала найдемократичніше суспільство, в найвищій мірі орієнтована на західні стандарти життя, яке, до того ж продовжує активно розвивається. А досвід Тайваню показує, що територіальна проблема може залишатися в підвішеному стані досить довгий час. Сторонньому спостерігачеві може навіть здатися, що інтереси і амбіції Пекіна і Тайбея давно вже прийшли в стан рівноваги. Але досвід (того ж СРСР) показує, що конфлікти можуть відроджуватися навіть після багатьох десятиліть цілком мирного співіснування територій.

Який же сценарій можливого розвитку подій навколо Тайваню? Їх кілька, але найбільш вірогідний, на думку експертів – це «КНР+Тайвань». І це єдиний варіант, що влаштовує Пекін. Швидше за все Тайваню буде запропонований режим, що вже випробуваний для Гонконгу і виражений формулою «одна держава – два лади». Тайвань стане третім спеціальним адміністративним районом КНР, де збережуться всі його завоювання. Пекін заявляє, що згоден на дуже високий ступінь автономії острова, якому будуть дозволені власне цивільне і кримінальне право, можливість зовнішньополітичних зносин і навіть власна армія. А терпіння китайцям, як відомо, не позичати…

Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, 15-16% тайванців бажали б незалежності, 18-20% – возз'єднання з КНР, інші висловлюються за збереження нинішнього становища острова.

Відділення Тайваню. Співвідношення плюсів і мінусів

Жорстокий уряд, бідне і жахливе життя в 50-х роках привели країну до краху, забравши з собою безмірну кількість жертв. Безумовно, відділення Тайваню від материкового Китаю дало йому можливість самостійно розвиватися і жити вільно у наш час. У комуністичному Китаї подібна свобода людини дуже обмежена. Однак чи коштувала сьогоднішня свобода тих незліченних жертв у минулому? Чи коштувала вона тих велетенських зусиль, докладених народом на відновлення своєї країни? Безсумнівно, суперечки на рахунок цього питання триватимуть ще досить тривалий час. Проте, у кожної людини свій погляд на ситуацію і, враховуючи всі відомі нюанси історії тих минулих років, знайдеться безліч людей, які вважають, що від'єднання Китайської Республіки коштувало того. Скинувши баласт, народ Тайваню всупереч усім і всьому, почав покращувати своє життя для себе і для майбутніх поколінь. Роз'єднання дало сучасним громадянам Тайваню можливість жити вільними, здоровими і освіченими в одній з кращих країн світу на прекрасному острові Тайвань.

Президент Тайваню: "Наша країна - актив міжнародного співтовариства, а не проблема"

нет
Теги новостей: