04.11.2020, 15:09

Дмитрівська батьківська субота: що потрібно зробити в поминальний день у листопаді

Марина Началова | Все новости автора
родительская суббота

У православній традиції існують особливі дні поминання покійних - батьківські суботи. Останній з таких днів у цьому році припадає на 7 листопада.

Дмитрівська субота відзначається перед днем ​​пам'яті великомученика Дмитра Солунського, який відзначається 8 листопада, передає Час Пік.

З вечора п'ятниці перед Дмитрівською суботою віруючі йдуть до храму і подають записки з іменами покійних родичів, щоб їх пом'янули під час панахиди. Слід писати те ім'я, під яким людину хрестили, в родовому відмінку. Традиційно до церкви несуть пожертви у вигляді продуктів: фрукти, крупи, хліб, борошно, кагор. Не можна приносити м'ясні продукти і міцний алкоголь.

Якщо з якоїсь причини відвідування храму неможливе, то помолитися можна і вдома, перед іконами. Вважається, що молитва від щирого серця буде почута, в якому б місці її не промовляли.

Багато людей в цей день ідуть на цвинтар, щоб відвідати могили рідних. Прийнято також накривати вдома поминальний обід. На столі ставлять окрему тарілку для покійних, на яку кладуть трохи різних страв. Однак слід пам'ятати, що поминальну трапезу не можна перетворювати в галасливе гуляння - тому від міцних напоїв краще відмовитися, можна випити лише трохи кагору.

Існує особлива заборона на батьківську суботу: не можна говорити про покійних погано. У цей день найбільш актуальною є приказка "Про померлих або добре, або нічого". Під час поминального обіду можна згадати знакові події з життя покійних рідних, їх досягнення і хороші справи, а про негатив краще промовчати.

Читайте ще: Свято Казанської ікони Божої Матері: що категорично заборонено робити

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик